Київрада відмовилася захистити Гостиний двір


Київрада відмовилася передавати Гостиний двір у комунальну власність столиці.

За проект рішення про передачу об'єкта київській громаді проголосували лише 56 депутатів при необхідних 60-ти, пише ЛігаБізнесінформ

За словами депутата Київради від фракції "Батьківщина" Тетяни Меліхової, її фракція не буде ініціювати винесення проекту рішення про передачу Двору в комунальну власність повторно, оскільки сумнівається в успіхові прийняття цього рішення.

"Якщо по Гостиному двору Попов не дав команду, питання не буде вирішене. Це говорить про те, що Попов говорить одне, а насправді робить інше. Результати голосування говорять самі за себе", - відзначила політик. 

Меліхова додала, що рішення про приватизацію Гостиного буде приймати не територіальна громада Києва, а Кабінет міністрів.

"Тому для того, щоб мати контроль над подальшою долею Гостиного двору, ми внесли таку пропозицію, щоб Кабінет міністрів передав Києву будівлю", - сказала вона. 

Як відзначила Меліхова, "Батьківщина" буде домагатися розгляду в Київраді питання про скасування рішення про передачу Гостиного двору ПАТ "Укреставрація". 

Як відомо, конфлікт навколо Гостиного двору триває більше року. Підприємство "Укрреставрація" має дозвіл місцевої влади на проведення ремонтно-будівельних робіт. Але представники громадських організацій проти перебудови будівлі у супермаркет з бутиками, тому намагаються перешкодити проведенню цих робіт.

У зв'язку із цим постійно виникають конфліктні ситуації, у тому числі за участю міліції й "Беркута".

Під час однієї з останніх сутичок в Гостиному дворі правоохоронці затримали кілька десятків активістів, побили кількох депутатів та активістів, які стали на захист будівлі.

Супротивники реконструкції будівлі стверджують, що на стороні забудовника при бійках завжди виявляється міліція. 

Київрада 20 вересня 2012 року виділила "Укрреставрації" земельну ділянку площею 1,02 га (земля під Гостиним двором) у п'ятирічну оренду для реконструкції об'єкта під торгово-офісний центр. 3 серпня того ж року президент підписав закон, який передбачає виключення Гостиного з переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Після протестів громадськості Міністерство культури 21 грудня визнало об'єкт пам'яткою містобудування місцевого значення й внесло його до державного реєстру нерухомих пам'яток. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ