Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/512499997932e/
Українська правда
Київ

Києву загрожує екологічна катастрофа – керівництво Бортницької станції

20.02.2013  10:38


Мулові поля станції аерації можуть не пережити повінь. Тоді фекалії затоплять кілька сіл на Київщині і можуть рушити до столиці. Фото 34.ua

Дамби столичної станції аерації можуть не витримати відлиги, що загрожує екологічною катастрофою Києву.

Про це 19 лютого заявив директор Бортницької станції аерації Володимир Бражник, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, на земляних дамбах БСА, де зберігаються відходи після очищення стічних вод, виявлено 18 промивів. Захисні спорудження можуть не витримати танення снігу, а це призведе до того, що відходи заллють прилеглі населені пункти.

"Як тільки почнеться інтенсивне танення снігу, будуть утворюватися численні струмочки, які потягнуть ґрунт із дамб. Якщо розмив дамби сягне чотирьох-п'яти метрів, утвориться суцільний потік заввишки два метри, який знесе все",— пояснив Бражник. 

За його словами, зараз рівень мулу становить у резервуарах БСА сягає два-три метри над землею.

Бражник переконує, що у випадку руйнування дамби відходи не потраплять у Дніпро, оскільки до річки 12 км.

"Але вони потраплять у села Щасливе й Бортничі, які знаходяться поруч. А відстань від поля N2 до найближчого населеного пункту взагалі 900 метрів", - сказав Бражник. 

За словами керівника БСА, з 2007 року проводиться реконструкція мулових полів загальною вартістю 241,6 мільйона гривень, яка буде завершена в 2015 році. Зараз вона профінансована майже на 133 мільйони гривень.

"Якщо ми й далі будемо так їх (дамби) підсипати й фінансувати, то все виллється набагато раніше 2015 року. Тому ми просимо терміново виділити близько 6 мільйонів гривень, щоб засипати наявні промиви, поки тримається мороз",— сказав Бражник. 

Як відомо, Бортницька станція аерації — єдина система з очищення стічних вод Києва й декількох міст Київської області. Її перший блок був побудований ще в 1964 році. Для мулу, який утворюється під час очищення, виділено три поля на 272 га.

Поле N3 наразі законсервоване й не функціонує.

До 1985 року перероблені залишки використовувалися як добриво, що дозволяло звільняти резервуари.

Але після заборони використовувати цей мул усі відходи перенаправляються на два поля, які розраховані на 3 мільйони кубометрів мулу. Зараз на них знаходиться близько 10 мільйонів кубометрів і щодня скидається ще близько 12 тисяч кубометрів.

Цей обсяг стримують насипні дамби. 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.