Під час обрання Громадської ради при КМДА "Свобода" побилась з "Беркутом". ФОТО. ВІДЕО



Під час установчих зборів Громадської ради при КМДА відбулася бійка між "Свободою" і невідомими людьми від "Молодих регіонів".

Про це пише прес-секретар "Свободи" Олександр Аронець у Facebоok.

За його словами, КМДА вирішила обрати "кишенькову" Громадську раду, тому "регіонали і активісти Аделаджі заблокували сцену, видали нові бюлетені своїм" для голосування.

"Наших людей, ні депутатів, ні активістів не пускають сюди в зал. Натомість міліція фактично нічого не робить, лише оточила наших нардепів, фактично заблокувавши нас в кутку зали", - написав Аронець.

За словами голови ВГО "Українське піратське співтовариство" Сергія Яригіна, попереднє засідання ради пройшло 28 січня в будівлі Київпроекту.

"Люди прийшли в призначений час. Ніхто не бачив оголошення про перенесення заходу. 25 людей провели збори, за процедурою. Було, також, прийняте рішення зробити раду відкритою – щоб будь-яке ГО могло приєднатися в будь-який момент. Обрали голову – Свентицького, занесли в КМДА повідомлення, зареєстрували, вручили копію Попову", - відзначив він.

Разом з тим 29 січня, коли почалися установчі збори, невідомі почали виводити із зали людей, що вимагали слова.

"Озвучили порядок денний без голосування. Тих, хто намагався виступити, намагалися вивести із залу. Нардепи спробували щось сказати, але бійці, що охороняли сцену, їх блокували. Було проведено нібито голосування – включити 49 організацій у Громадську раду", - сказав Яригін.

Він відзначив, що озвучені результати не збігалися з реальністю, і була величезна кількість порушень.

"Потім, бюлетенями в урни голосували за склад Громадської ради. Підрахунок був непрозорим: люди оточили столи з урнами, що там відбувалося – не було видно. У цей момент пустили якийсь газ. Можливо, вогнегасник. Близько 14.00 почалася бійка й биття скла у вікнах, вони виходять на Хрещатик. Їх почала бити охорона. Потім я давав показання міліції поза залом. У цей момент у зал пустили сльозогінний газ. Під'їхав "Беркут", - розповів Яригін.

У залі розпилили якийсь газ

Водночас, як пише у Facebook Марія Лебедєва з посиланням журналіста Сергія Тишковця, сутички відбулися між "Свободою" та "Беркутом".

У приміщення не пропускали навіть журналістів

Мовляв, свободівці намагалась прорватися на засідання Громадської ради через головний вхід, але у будівлю Головпоштамту, де проходить засідання, нікого не пускали. Такі дії пояснили тим, що будівля нібито замінована.

Хоча декому вдалося по головах пробратися до зали

"Свобода" прорвалась через боковий вхід. Бійка була весь час. Між "Свободою" і "Беркутом". "Беркут" відібрав у фотокора-дівчини камеру, виштовхав її з зали. Камеру віддавати відмовлялись. А друга дівчину-журналіст тричі намагалася потрапити до зали вже по головах "Беркута"", - цитує Лебедєва Тишковця.

За словами Яригіна, станом на 16.00 у залі близько 100 осіб "Беркута", люди почали розходитися: "Збори оголосив закритими член "ініціативної групи" (тієї, що переносила засідання)".

Як повідомили у прес-службі КМДА, на засіданні установчих зборів були присутні "всі раніше зареєстровані представники, народні депутати, їхні помічники, та навіть представники організацій, що не подавали документи".

На зборах були обрані голова, секретар і 40 членів Ради, повідомляє "Інтерфакс-Україна". У зборах взяли участь 442 делегата. При цьому близько 200 з них, які представляють провладно налаштовані громадські організації, змогли об'єднатися й забезпечити обрання керівництва ради, що і обурило громадськість.

Відео "Коментарів", фото з Facebook Аронця

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ