У Києві з ожеледицею боротимуться реагентами на оцтовій кислоті. Екологи проти


Комунальна корпорація "Київавтодор" заявляє, що поступово переходитиме на більш екологічно безпечні хімічні протиожеледні реагенти.

Зокрема, вже цієї зими випробують реагенти на ацетатній основі, агресивна дія яких на довкілля значно менша в порівняні з технічною сіллю, повідомляє прес-служба КМДА.

Рідкий протиожеледний реагент "Нордвей" (виробник – харківська компанія "Аероекс") випробують у центральних районах міста, на мостах і шляхопроводах .

Універсальність цього препарату полягає в тому, що він навіть за температури до -34 °С забезпечує танення всіх видів сніжно-льодових відкладень на дорожніх покриттях.

"Під час реалізації проекту на підставі випробувань спеціалісти профільного інституту ДерждорНДІ ім. Шульгіна та санітарно-епідеміологічної служби Києва нададуть висновки щодо економічної доцільності використання зазначеного реагенту", - повідомили в прес-службі.

У мерії зауважили, що саме цей протиожеледний реагент застосовується для боротьби з обледенінням на злітно-посадочних смугах аеропортів України.

Однак екологи вбачають у новому реагенті загрозу для Дніпра і водопостачання столиці.

Крім того, тримається новий засіб на дорозі чотири дні, однак коштує в 10 разів дорожче за  сіль. Якщо за тонну солі з доставкою доводиться платити 490 гривень, то за таку ж кількість реагенту викладуть 4,8 тисячі гривень. 

"Як і у випадку з використанням солі, ніхто не говорить про те, куди діваються реагенти, коли сніг тане. Весь Київ поділяється на басейни малих річок, що впадають у Дніпро. Більшість з них сьогодні розміщені під землею. Розтаючи, сніг, разом з сіллю або іншими реагентами, потрапляє до зливної каналізації а звідти – прямо у річки", - розповів заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

Таким чином, за його словами, всі реагенти, використані на столичних дорогах в результаті потрапляють у Дніпро.

"Масштаби забруднення річки цим новим хімічним відходом поки оцінити важко, але нововведення автодорівців очевидно стане причиною чергової масової загибелі риби у Дніпрі", - підсумував Василюк.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ