Попову розказали, скільки треба платити лікарям


Для того, щоб зацікавити лікарів працювати в "швидкій допомозі" потрібна зарплата у 8 тисяч гривень і забезпечення їхньої безпеки.

Про це під час розширеної наради КМДА щодо впровадження закону про екстрену медичну допомогу заявив головний лікар Київської станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора, повідомляє УНІАН.

Він відзначив, що робота лікарів та іншого медперсоналу в бригадах швидкої та екстреної меддопомоги тяжка, відповідальна і небезпечна, тому в цій сфері є проблема із забезпеченням персоналом.

Відповідаючи на запитання голови КМДА Олександра Попова, як забезпечити персоналом бригади "швидкої", Вершигора заявив, що повернути лікарів, які мають відповідну освіту, але йдуть працювати у приватні клініки чи інші сфери, можна тільки зарплатою.

"Молодий фахівець отримує дуже мало. Щоб отримувати нормальну заробітну плату, він повинен відпрацювати 7-10 років. Треба базову зарплату не менш як 8 тисяч гривень", - сказав він.

Вершигора зазначив, що в приватних клініках лікарі отримують не менше 6 тисяч гривень, у той час, як лікарі "швидкої допомоги" отримують 4 тисячі 276 гривень, з яких посадовий оклад становить 42%  (1 тисяча 796 гривень); обов’язкова доплата – 25% (1 тисяча 77 гривень) і не обов’язкова доплата — 33% від заробітної плати (1 тисяча 403 гривні).

Крім того, він наголосив на великій кількості нападів на медперсонал "швидкої допомоги", що виїжджає на виклики.

Вершигора запропонував оснастити служби "швидкої допомоги" і приймальні відділення лікарень, де найчастіше трапляються напади на лікарів, кнопками екстреного виклику охорони.

За даними Департаменту охорони здоров’я КМДА, бригади "швидкої" забезпечені лікарями лише на 63%, тобто решта машин виїжджають на виклики лише з середнім та молодшим медперсоналом. При цьому, 67% медпрацівників "швидкої" – це жінки.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ