Будинок, який відстоювали кияни, тихцем знесли вночі. ФОТО



Будинок у пров. Десятиному, 3, проти знесення якого виступали київські активісти, знесли.

Про це заявив голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

"Як всі ми знаємо, багато киян виступали проти знесення цієї будівлі. Адже навіть якщо з юридичної точки зору всі документи були підготовлені, то з моральної – кияни вбачають небезпеку в знесенні згаданого будинку, який має хоч і не архітектурну але історичну цінність", - зазначив Бригинець.

Фото з Facebook Юрія Нагорного 

Депутат також додав, що якщо на місці згаданого будинку, який стоїть на підмурках Княжого палацу, буде зведена велика капітальна будова, то про ідею поновити Княжий палац чи включити його підмурки до загального історично-туристичного комплексу на Старокиївській горі разом з підмурками Десятинної церкви можна забути.

Будинок зрівняли з землею. Фото interesniy-kiev.livejournal.com 

Як відомо, будинки у провулку Десятинному, 3 та 5 були передані у 2002 році Українській православній церкві Київського патріархату для експлуатації й обслуговування адміністративних і господарських приміщень.

Таким був будинок раніше. Розбирати його почали ще 11 листопада. Фото Ігоря Луценка

Тепер історичні будинки зносяться, а на відведеній території заплановане будівництво, яке громадські активісти вважають незаконним.

22 листопада близько 30 столичних активістів не пропустили будівельну техніку на майданчик по провулку Десятинному, 3 і заявляли, що всіляко перешкоджатимуть будівництву. 

Як відомо, оскільки будинки по Десятинному прокулку, 3 та 5 знаходяться на території заповідників, то дозвіл на забудову відповідно до чинного законодавства має надати Верховна Рада. Також повинні пройти громадські слухання.

До того ж на місці запланованого будівництва підземного паркінгу знаходиться пам’ятка історії державного значення  - фундаменти палацу князя Володимира – хрестителя Русі.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ