З Поштової площі зник пам’ятник першому трамваю. Оновлено



У неділю розібрали і вивезли у невідомому напрямку пам’ятник першому трамваю.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила столична активістка Марія Лебедєва.

"Про знесення пам’ятки архітектури дізнались раптово, лише 27 листопада. Відомо, що це відбулось 25 листопада. Розібрали до штирів на бетоні. Як з’ясувалось, ніхто жодним чином не повідомив жоден орган нагляду за збереженням спадщини, що планується знесення", - розповіла Лебедєва у коментарі "Українській правді. Київ".

За її словами, усе відбулось із грубим порушенням всіх відомих прописаних у законодавстві процедур.

"Повинні були створити комісію, видати рішення, оголосити про нього, пронумерувати кожний камінець, потім покласти на місце, як було. Як це повинно бути – прописано у чинному законі охорони культурної спадщини, ст.22. Існує спеціальна інструкція по перенесенню цінностей. Той, хто винен у цьому, має відповісти за законом. Для міста це величезна втрата. Місто тане на очах", - дала Лебедєва.

Автор пам’ятника архітектор Володимир Собцов наголосив, що пам’ятник Першому трамваю – один з кращих столичних пам’ятників у Європі, і всі його деталі дуже цінні.

"Він підлягав реставрації. Усі його деталі – цінні, навіть шматки бруківки, принесені трамвайниками – 19-го сторіччя. Мова про його пересування йшла, але ніхто навіть не міг подумати, що все відбудеться так жахливо, з такими грубими порушеннями всіх можливих правил і законів", - сказав Собцов.

Водночас, як повідомили у Київській адміністрації, пам’ятник тимчасово демонтували на період укріплення підпірної стіни майбутньої розв’язки на Поштовій площі.

"Аби не пошкодити пам’ятник під час проведення будівельних робіт, його було демонтовано та транспортовано до реставраційної майстерні. Тут пам’ятник зберігатиметься три тижні, після чого його повернуть на звичне місце", - заявили у КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ