Працівники музею Десятинної церкви повстали проти директора-священика



Фото unp.ua

Співробітники Музею історії Десятинної церкви просять очільника Мінкультури Михайла Кулиняка звільнити директора музею, ієродиякона УПЦ Московського патріархату Ярослава (Дорошенка). 

Про це йдеться у відкритому листі до Кулиняка, пише у блозі на "Українській правді" Ігор Луценко.

Обурення працівників викликало те, що організацію та керівництво музею без оголошення конкурсу на заміщення посади було доручено Павлу Дорошенку (ієродиякон Ярослав – служитель незаконно діючого на території Національного історичного музею України "Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці" УПЦ МП).

"Не маючи фахової освіти та досвіду роботи у музейних і наукових установах, дана особа була нав'язана директору Національного історичного музею у якості "заступника з питань музеєфікації Десятинної церкви" з єдиною мотивацією наявності у Дорошенка світського досвіду роботи у приватних будівельних фірмах", йдеться в листі.

Працівники додали, що за час перебування Дорошенка на посаді роботи щодо музеєфікації Десятинної церкви так і не розпочалися, а основною роботою ієродиякона стало лише отримання зарплати.

Також, як наголошується в листі, Дорошенко без створення фахової комісії зайнявся набором співробітників шляхом особистого відбору. Зокрема, записав у співробітники музею 50 співробітників без належної освіти та досвіду роботи – служителів незаконної каплички.

Нині, наголошують працівники, замість зберегти фундамент Десятинної церкви, священики Московського патріархату хочуть забудувати його новим храмом.

"Після декількох невдалих спроб узгодити дискусійні позиції щодо принципів музеєфікації пам'ятки, "світський" науковий колектив музею був повністю усунутий керівництвом від розробки концепції музею, а усі деталі розробки архітектурного проекту тримаються Дорошенком у таємниці від науковців", - йдеться в листі до міністра.

Лист підписали 12 науковців.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ