Попов ще не збудував метро на Троєщину, а вже обіцяє на Виноградар. ФОТО


Столична влада заявляє, що має намір, окрім метро на Троєщину, пустити підземку на Виноградар.

Про це заявив голова КМДА Олександр Попов, пише The-Village.  

А прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству інфраструктури розглянути питання про підготовку в 2013 році проекту гілки в цьому напрямку.

Орієнтовна тривалість будівництва складе 3-4 роки за умови безперебійного фінансування. Однак поки немає остаточного маршруту лінії й розташування майбутніх станцій.

"Ми дійсно плануємо побудувати метро на Виноградарі. Цей проект обійдеться нам в 2 мільярди гривень. Але також там необхідно побудувати ще й електродепо, що збільшить суму до 3 мільярдів гривень. Головне, щоб у країні була стабільність, завдяки якій побудувати метро на Виноградар можна буде упродовж 3–4 років", - сказав Попов.

Видання відзначає, що ідея протягти підземку на Виноградар не нова. Уперше така лінія метро з'явилася на схемі метрополітену 1976 року. Гілка, що йде із центру через Лук'янівку, за "Дорогожичами" повертала північніше — у район закінчення вулиці Північно-Сирецької з виходом на Вітряні гори. Але тоді житловий масив Виноградар тільки проектувався і питання метрополітену не було таким гострим.

На схемі 1985 року лінію продовжили — з'явилися станції "Проспект Правди" і "Виноградар". На перспективній схемі "Метро — до 2000 року" лінія змінила напрямок і пішла не на захід, а на північ — через Виноградар до площі Шевченка.

На схемі "Метро — до 2010 року" розташування станцій практично не змінилося, але лінію знову вкоротили, а станція на площі Шевченка зникла. Станції передбачалися на вулиці Північно-Сирецькій (у промзоні, біля заводу "Квазар"), а також на Виноградарі (на проспекті Правди).  

На схемі розвитку транспорту Генплану до 2020 року (прийнятий в 2002 році) лінію знову продовжують у західному напрямку й пропонують вивести її до Синього озера.

 

Передбачено три станції — "Мостицька" на Новомостицькій вулиці, "Виноградар" на перетинанні проспекту Правди й вулиці Василя Порика, "Синьоозерна" на перетинанні проспектів Маршала Гречка й Правди.  

У проекті Генплану до 2025 року лінія, як і колись, іде через станцію "Мостицька", але "Синьоозерної" на схемах уже немає. Після "Мостицької" станції пропонують розмістити на ще неіснуючому в той час продовженні вулиці Василя Порика південніше проспекту Правди й на самому проспекті Правди ближче до проспекту Маршала Гречка. Кінцевий пункт — депо.  

 

Одночасно з офіційними варіантами вже багато років обговорюється альтернативний: фахівці організації "Кияни — за громадський транспорт" пропонують прокласти лінію лівіше, уздовж вулиці Стеценка, зробити станцію на Інтернаціональній площі й далі провести гілку уздовж проспекту Маршала Гречка до Синього озера з можливістю продовження до кінцевої зупинки громадського транспорту на проспекті Свободи.

 

Фото The-Village

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ