Кияни захистили історичний будинок у Десятинному провулку. ФОТО. Оновлено


Близько 30 столичних активістів не пропустили будівельну техніку на майданчик по провулку Десятинному, 3.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив активіст Олександр.

"Забудовник сьогодні хотів розпочати варварське будівництво на місці княжого палацу в провулку Десятинному, 3. Ми три години не пропускали будівельну техніку на майданчик", - розповів він.

Фото з Facebook Єгора Соболєва

Олександр додав, що три історичні будинки по провулку Десятинному спершу довели до жалюгідного стану, потім позбавили статусу пам’ятки архітектури, а тепер хочуть на місці "нещодавніх пам'яток" збудувати бізнес-центр.

 

За словами активіста, 22 листопада вранці на майданчик приїхав екскаватор, дві машини, які взялися вивозити грунт, та будівельники. Однак активісти викликали міліцію і спробували перешкодити заїзду техніки на будмайданчик.

 

"Міліція нам пообіцяла, що будівництво буде зупинено до з'ясування всіх обставин справи. Наразі (станом на 13.00) техніка вже їде, і робітники розходяться", - сказав Олександр.

 

Однак він додав, що активісти повернуться, якщо раптом забудовник спробує відновити будівництво.

 

"Ми вимагаємо, щоб тут ніколи нічого не будувалося. Ми відстояли сквер на Пейзажці, і тут будемо відстоювати до кінця", - підсумував активіст.

 

Як відомо, 11 листопада невідомі особи взялися руйнувати дах будинку по провулку Десятинному, 5, який знаходиться на території двох заповідників – "Софія Київська" і "Стародавній Київ".

Будинок почали розбирати ще 11 листопада. Фото Ігоря Луценка 

За словами місцевих мешканців, на місці цього будинку, а також будинку №3 планується звести житлово-офісний комплекс з підземним паркінгом.

Як відомо, будинки по провулку Десятинному, 3 та 5 були передані у 2002 році Українській православній церкві Київського патріархату для експлуатації й обслуговування адміністративних і господарських приміщень.  

Такий центр хочуть збудувати у Десятинному провулку 

Але указом Черновецького в 2007 році цільове призначення земельної ділянки було змінено і дано дозвіл на проектування та будівництво комплексу будівель адміністративного, житлового та господарського призначення з підземним паркінгом.

Однак, так як будинки знаходяться на території заповідників, то дозвіл на забудову відповідно до чинного законодавства має надати Верховна Рада. Також повинні пройти громадські слухання.

До того ж на місці планованого підземного паркінгу знаходиться пам’ятка історії державного значення  - фундаменти палацу князя Володимира – хрестителя Русі.

Фото з Facebook Марії Лебедєвої

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ