Киянам готують нові тарифи на воду


Нацкомісія, що регулює вартість комунальних послуг, 2 листопада прийняла нову методику розрахунку тарифів.

Про це повідомили у прес-службі "Київводоканалу".

Принципи нової методики основані на довгостроковому плануванні. Зміна тарифу відбувається поступово впродовж декількох регуляторних періодів, тривалістю 3-5 років.

Планується, що спочатку тариф на послуги водопостачання та водовідведення зросте до собівартості, а в наступні регуляторні періоди буде поступово знижуватися.

Таким чином переваги нової системи відчують не тільки виробники, а й безпосередньо споживачі послуг, переконані в Нацкомісії.

"Наразі спільно із Нацкомісією відбувається теоретичне відпрацювання даної методики на цифрах "Київводоканалу"", - сказала перший заступник гендиректора водоканалу з економіки та фінансів Ганна Циганок.

Вона додала, що для практичного впровадження методики необхідно вирішити низку складних питань, зокрема можливість залучення інвестицій та підняття рентабельності власного капіталу підприємства, яка на сьогодні є негативною.

"Також необхідно пам’ятати, що методика розрахована на довгострокові перспективи, і відчути перші результати споживачі зможуть лише з початком другого регуляторного періоду, тобто через три роки після остаточного впровадження принципів стимулюючого тарифоутворення", - пояснила вона.

Наразі методика формування тарифів на водопостачання та водовідведення знаходиться на етапі юстування, після чого її узгодження має відбутись в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, а також в Міністерстві економіки України.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ