Бригинець лякає, що Нацмузей історії може сповзти донизу


Зведення нового храму на фундаменті Десятинної церкви загрожує непоправними наслідками.

Нове будівництво може призвести до того, що Старокиївська гора сповзе донизу разом з Національним музеєм історії та підмурками Десятинної церкви.

Про це йдеться у відповіді Міністерства культури на запит Олександра Бригинця щодо будівництва на підмурках Десятинної церкви, повідомляє сайт депутата.  

"Якщо аргументи щодо неможливості відбудови Десятинної церкви через відсутність достовірного зображення храму декому видаються непереконливими, то, можливо, забудовників зупинить той факт, що гора просто не витримає будівництва і розвалиться", - наголосив Бригинець.

У відповіді Міністерства культури йдеться про те, що за попередніми інженерно-геологічними та геофізичними вишукуваннями технічний стан північно-східної території Старокиївської гори перебуває у критичному стані.

На ній виявлено зсувонебезпечні процеси, що ставить під сумнів доцільність зведення нових будівель на території садиби Національного музею історії.

Бригинець висловив сподівання, що висновки, які саме міністерство надало в листі-відповіді на запит "переростуть в офіційну заборону будівництва на Старокиївській горі".

Як відомо, в Міністерстві культури заявили, що відтворення Десятинної церкви не можливе через те, що стан залишків храму дозволяє лише в загальних рисах зрозуміти планувальну структуру пам’ятки.

Достеменно не відомі функціональне призначення окремих компатриментів храму, кількість куполів, місце розташування окремих елементів та прикрас тощо. Тому авторські реконструкції не можуть бути підґрунтям для науково-достовірної архітектурної реконструкції.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ