Мінагрополітики: підстав для подорожчання "соціального" хліба немає


Обґрунтованих підстав для подорожання соціальних сортів хліба немає, повідомляє сайт Мінагрополітики.

"Наразі у запасах Аграрного фонду знаходиться достатня кількість зерна та борошна, аби забезпечити виробничі потреби хлібопекарських комплексів по всій Україні для випікання хлібобулочних виробів із простою рецептурою (так званих "соціальних сортів хліба")", - повідомили у прес-службі.

Ціна на борошно, яке реалізує Аграрний фонд, є на 15-20% нижчою від ринкової. 

"Таким чином, хлібопекарські підприємства регіонів України на сьогодні продовжують закуповувати борошно для виробництва хліба за низькими цінами. Тому обґрунтованих підстав для подорожання "соціального хліба" немає", − заявив гендиректор Аграрного фонду Ігор Якубович. 

Про те, що соціальні сорти хліба у Києві не дорожчатимуть заявив і гендиректор ВАТ "Київхліб" Володимир Череда.

"Ми не планували і не плануємо піднімати ціни на соціальні сорти хліба. Сьогодні ми виробляємо 100 тонн "соціального" хліба у Києві – це об’єми, які не виробляються у жодному іншому регіоні, при цьому ціна на такі сорти як "Український", "Білий" (пшеничний), "Батон" і "Дарницький" – сьогодні залишається однією із найнижчих в Україні", – запевнив він.

Водночас, експерти заявляють, що подальше стримування цін на хліб призведе до суттєвого зниження його якості.

"Той хліб, який є соціальним, назвати хлібом важко. Наш Держспоживстандарт повідомляв, що блокадний хліб Леніграду був кращий, ніж той, що продається зараз в Україні – маю на увазі соціальні сорти", - сказав співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН Всеволод Степанюк, пише Gazeta.ua.

"Всі знають: якщо купити буханець хліба, то він через день вкривається грибком. Це означає, що для випічки використовується не продовольче зерно, а фуражне. Тому якщо ще стримувати ціни на хліб, то його буде небезпечно для здоров'я вживати", - додав Степанюк.

У свою чергу, аналітик Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Катерина Руських наголосила, що ціни на хліб в Україні стримуються адміністративно.

"І не тільки на соціальні сорти хліба, й а на комунальні послуги. Утримання цін тільки відтерміновує проблему. Рано чи пізно ми матимемо ситуацію, коли їх таки доведеться підвищувати", - зазначила вона.

Як відомо, раніше голова ради об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром" Олександр Васильченко заявив, що у листопаді по всій Україні зростуть ціни на хліб.

У Київській адміністрації запевнили, що соціальні сорти хліба не дорожчатимуть.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ