У Києві хочуть запровадити податок на дощ. ВІДЕО



Фото tunnel.ru

У Києві вирішили запровадити податок на збір і очищення стоків, що стікають з даху внаслідок дощів.

Отримані кошти спрямують на модернізацію та розбудову дощової каналізації, повідомляє ТСН.

За словами головного інженера "Київавтодору" Василя Мельниченка, через нові забудови стічні води від дощів і злив уже нікуди дівати.

"Вони дійсно кинули велику кількість води до наших зливостоків – десь 1,4 приросту площі твердого стоку у нас здійснилася за останні 12-15 років", - пояснив він.

Мельниченко розповів, що у річку Либідь стікає вміст із понад 200 труб дощової каналізації. А до них – 800 кілометрів стоків на дорогах і дві тисячі кілометрів труб у будинках. Потім усе це тече в Дніпро.

Через забиті дощові каналізації та збільшення кількості стоків, Київ разі  п’ять на рік затоплює після зливи.

Податок на дощ вирішили ввести ще 5 років тому, але тепер обіцяють втілити в життя і брати гроші за все, що пов’язане зі стоками.  

"Очисні споруди, транспортування, насоси, люди, які будуть працювати, лабораторії – все це буде включено у собівартість", - пояснив заступник директора КП "Плесо" Ігор Зарицький.

Платити за злив дощу будуть зобов'язані усі, хто має дах чи територію, на яку крапає дощ. Що більший дах, то більший літраж.

"У залежності від того, яка там покрівля. Буде там нараховуватися в розрахунку на кількість річних опадів, ділиться на рік, і будуть платитися у бюджет міста внески", - додав Зарицький.

За словами синоптика "Укргідрометцентру" Наталі Голені, за рік у Києві може випасти 650 міліметрів опадів.

Щоб за дощ платили всі, але кожен своє, у столиці формують базу абонентів і їхніх покрівель.

"Ми будемо знати потенційну кількість мешканців, ну, абонентів, яких можна залучити до цієї програми і, виходячи з цього, буде нараховуватись їм плата залежно від того, яку територію вони займають, чим займаються, що вони скидають", - сказав Зарицький.

Попередньо у платіжці за житлово-комунальні послуги сума збільшиться на кілька гривень.   

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ