Вакцина від грипу надійде в лікарні на наступному тижні – імунолог


Вакцина від грипу надійде у медзаклади Києва на наступному тижні після проходження сертифікації.

Про це під час круглого столу 17 жовтня заявив головний фахівець із імунології Головного управління охорони здоров'я Києва Олег Назар, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вакцину не можна запускати в обіг, поки вона не отримає відповідний сертифікат. Начебто, за прогнозами, 20 або 21 жовтня вакцину можна буде взяти й привезти у вакцинальний кабінет", - сказав він.

Назар відзначив, що імунітет проти грипу виробляється упродовж 14-16 днів.

"Вакцина надходить на наступному тижні. Цілком достатньо 3-х тижнів для вакцинації й вироблення імунітету", - сказав він.

Головний імунолог Києва також повідомив, що в Україні з'являться два нові штами грипу – "висконсін" і "вікторія", які вже були в Україні 38 років тому.

"Нові штами потенційно можуть дати спалах захворювання, тому, відповідно, вакцини йдуть нові, зроблені під епідсезон 2012-13 року… Ті, хто вакцинувався торік, у позаминулому році, повинні будуть однаково зробити вакцину", - підкреслив він.

Імунолог нагадав, що вакцинація проти грипу є не обов'язковою, але рекомендована, і проводиться тільки після огляду лікаря і запису в медичній карті про відсутність протипоказань.

"Планується відкриття пунктів при центральних поліклініках, де населення, кожна людина, яка бажає, може провакцинуватися", - сказав він.

У свою чергу, головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка повідомив, що спостерігається зростання сезонної захворюваності на грип.

Він також відзначив, що охочі зробити щеплення зможуть зробити це за свої гроші.

За словами Стойки, вартість вакцини складе від 73 гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ