Росія профінансує метро на Троєщину, а Київ потім ділитиметься доходами


Київська адміністрація підписала меморандум з Банком розвитку та зовнішньоекономічної діяльності (Внешэкономбанк России) про забезпечення фінансування будівництва четвертої лінії Київського метро.

Відповідний меморандум підписали під час зустрічі голови КМДА Олександра Попова з мером Москви Сергієм Собяніним у київській мерії, повідомляють "Українські новини".

З боку Києва меморандум підписав заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, а з боку Внешэкономбанку – представник правління компанії "ВЕБ капітал" (дочірньої інвестиційної компанії Внешэкономбанку) Юрій Жданов.

Як пояснив перший заступник начальника Головного управління економіки та інвестицій Роман Качур, російська сторона братиме участь у фінансуванні метро шляхом залучення коштів групи "ВЕБ", а також коштів інших інвесторів, повідомляє УНІАН.

"На даний час передбачається угода про концесію або державно-приватне партнерство. Тобто ми залишаємо повністю за собою в комунальній власності всі активи, які будуть створені під час реалізації проекту. Група "ВЕБ" виступає співінвестором, організатором фінансування, що забезпечить фінансування такого масштабного проекту", - зазначив Качур.

За його словами, Київ вже витратив на реалізацію проекту з будівництва метро на Троєщину 4 мільярди гривень, однак меморандумом передбачено, що Київ більше не фінансуватиме цей проект.

Він зауважив, що через 8 місяців російська сторона представить необхідний пакет рішень для реалізації проекту, які стосуватимуться схем фінансування, правової захищеності інвесторів тощо.

Ці документи будуть прийняті на місцевому та центральному рівнях, після чого відбудеться фінансове закриття угод, підписання всього набору документів та відкриття лінії фінансування. У меморандумі вказано, що проект має бути реалізований упродовж 5 років.

На запитання журналістів, яку вигоду від реалізації проекту з будівництва метро на Троєщину отримає російська сторона, Качур пояснив, що інвестор матиме відсотки від вартості проекту, матиме право на дохід, отриманий від плати за проїзд.

"Економічна привабливість земель і територій, де буде побудоване метро, зросте – це друге джерело покриття (витрат інвестора) і нетарифні доходи – за рахунок використання інфраструктури, що буде створена", - сказав Качур.

Крім того, меморандум, за його словами, включає пункт про фінансування будівництва ділового району "Київ-City", будівництва шкіл та дитячих дошкільних закладів в Києві.

Загальна вартість робіт, згідно з затвердженою на сьогодні документацією, становить 12 мільярдів гривень.

Раніше повідомлялося, що Японія готова дати кредит Києву на будівництво лінії метро "Троещина - Осокорки" в обсязі 3 мільярди доларів строком на 30 років з річною ставкою 1,5%.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ