Річковий вокзал реконструюють до Дня Києва. ФОТО


До Дня Києва відкриється реконструйований Річковий вокзал, будівля якого на Поштовій площі зараз стоїть в лісах.

Про це пише "Сегодня".

"Фасад будинку практично не зміниться, але з боку дороги будівля стане 4-поверховою (зараз тут 2 поверхи). Майбутня розв'язка в цьому місці опуститься й з'являться два нижні поверхи", — розповів головний архітектор проекту Андрій Пашенько.

Каси та інші приміщення вокзалу залишаться лише на першому поверсі, а вище будуть галереї, незвичайні кафе й скляна кімната на двоє під шпилем.

На 2 поверсі з'явиться зал для торжеств, де будуть відзначати весілля, ювілеї, проводити конференції й ділові переговори, а на третьому поверсі відкриється галерея художника Іллі Чічкана, який раніше орендував приміщення у річпорту й хоче сюди повернутися.

Поруч із галереєю хочуть зробити кафе, де маловідомі художники й скульптори можуть залишати свої роботи за їжу й випивку.

На четвертому поверсі розташуються технічні приміщення, а дах, до якого буде вести ліфт, перетворять у дискомайданчик. Але лише ввечері — удень тут буде просто оглядовий майданчик.  

Невеличку площу перед вокзалом з боку Дніпра хочуть перетворити на місце міських прогулянок. Тут, наприклад, пропонують проводити зимові ярмарки із глінтвейном, сосисками й іншими смаколиками.

А от намету з пивом з набережної обіцяють прибрати. Їх замінять на кафе з виходом на набережну.

"Ці заклади будуть із ідеєю, дуже схожі на ті, що є в Одесі. Наприклад, буде гарний паб, кав'ярні, з'явиться кілька магазинів смачного шоколаду, кави", — сказала президент наглядової ради Київського річкового порту Ганни Грегорі.

За оцінками архітекторів, тільки реконструкція фасаду обійдеться в $5 мільйонів, скільки ще витратять на облаштованість тих же ресторанів, невідомо.

Як відомо, річковий вокзал був відкритий в 1961 році. Будівля була розрахована на 550 пасажирів: на 3-му і 4-му поверхах були зали очікування, відділення зв'язку, ресторан, літній буфет, невеликий готель, читальна кімната й душова.

Від вокзалу відходили великі колісні пароплави. Вони плили навіть до Херсона. Потім їх змінили швидкісні судна на так званих повітряних подушках.    

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ