Московський патріархат вирішив "зацементуватися" біля Десятинної церкви. ФОТО



Колись дерев'яна капличка УПЦ Московського патріархату неподалік від залишок Десятинної церкви стала капітальною бетонною будівлею.

Фото, де видно муровані стіни каплиці, оприлюднив на своїй сторінці Facebook депутат Олександр Бригінець.

 Ось так тепер вигладаэ колись дерев'яна каплиця. Фото Бригінця

Як відомо, раніше неодноразово повідомлялося, що дерев'яна капличка встановлена незаконно.

Зокрема, у 2006 році Головне управління з питань внутрішньої політики КМДА у листі, адресованому настоятелю релігійної громади УПЦ МП храму Різдва Пресвятої Богородиці Архімандриту Гедеону (Харону), повідомило, що "розміщення навіть тимчасових культових споруд будь-якої релігійної організації на земельній ділянці біля залишків фундаменту Десятинної церкви є неможливим".

Згодом, у 2007 році, Генпрокуратура повідомила, що "проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва вказаного об'єкта у Головному управлінні земельних ресурсів не зареєстровано. Дозвіл на виконання будівельних робіт Управлінням Державного архітектурно-будівельного контролю не видавався". 

 Так каплиця виглядала раніше. Фото catholicnews.org.ua

Натомість самі церковники заявляють, що мають усі документи на каплицю.

Як відомо, конфлікт щодо забудови залишків Десятинної церкви розгорівся навесні 2011 року, коли столична влада вирішила відбудувати храм. Однак, 17 травня 2011 року комісія так і не змогла прийняти проект кращої пропозиції реставрації на місці Десятинної церкви.

Незважаючи на це, 25 травня близько 23.00 біля фундаменту Десятинної церкви почалося вивантаження будівельних вагончиків. При цьому представники забудовника відмовилися пред'явити будь-які дозвільні документи на проведення робіт охороні заповідника та працівникам міліції, які були викликані на місце подій.

Після протестів громадськості, проекти відбудови церкви відправили на доопрацювання. Однак капличка, попри документи, які засвідчують її незаконне встановлення, залишається на місці.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ