Музей Трипільської культури захопили рейдери?



Фото ko-tourism.gov.ua

Музей трипільської культури "Прадавня Аратта – Україна", що в селищі Трипілля на Київщині, захопили рейдери.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, до якого звернувся колектив музею.

За його словами, захоплення музею сталося 21 липня.

"Музейний заклад змусили припинити свою діяльність нібито через зміну власника будівель музею. На сьогодні експозиція музею не доступна для відвідувачів", - сказав Бригинець.

Депутат зауважив, що нищення закладів культури відбувається по всій Україні: звільняють небайдужих керівників, приватникам продають пам’ятки музейних комплексів. 

За словами директора музею Олександра Поліщука, це сталося "у зв'язку із продажем будинку музею".

"На наш музей відбувся бандитський напад людей, озброєних спецзасобами. Очолював групу один із засновників музею, який заявив, що він є представником науково-виробничого об'єднання "Археологічна спадщина й сучасність". Також він заявив, що продав будинок музею зазначеної організації й не є власником будинків музею", - сказав Поліщук "Коментарям".

Разом з тим у замдиректора музею відібрали ключі, і після цього жодного зі співробітників на територію не допускали.

Як відзначив Поліщук, документи про зазначену вище угоду йому ніхто не надав. У міліції повідомили, що ознайомлені з документами й продаж будинку музею пройшов законно.

У цей час музей закритий.

"Доступу на територію засновники музею не мають, що небезпечно для унікальної колекції історичних стародавностей епохи трипільської цивілізації. За оцінкою Національного історичного музею вартість колекції становить $5 мільйона", - відзначив Поліщук.

Для довідки. Приватний історико-археологічний Музей трипільської культури "Прадавня Аратта – Україна" в с. Трипілля існує сім років, і знаходиться поблизу місця, де київський краєзнавець Вікентій Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру.

Музей має унікальну колекцію артефактів VI-III ст. до н.е., експозиція складається з 500 експонатів. За час діяльності його відвідало 200 тисяч осіб.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ