ЮНЕСКО незадоволене будівництвом навколо Лаври. Дали останнє попередження?



Фото з сайту ТСН

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не задоволений забудовою буферних зон навколо Києво-Печерської лаври й Софії Київської.

Про це йшлося на 36-й сесії ЮНЕСКО, яка закінчилася 6 липня, пише "Комерсант".

"Три висотні будинки, що будуються в Печерському районі на схилах Дніпра, порушують архітектурно-історичний ландшафт столиці й знаходяться на охоронюваній заповідній території. Продовження будівництва несе загрозу цілісності об'єкта всесвітньої спадщини",— йдеться в проекті рішення комітету.

У документі відзначається, що українська сторона не надала на вимогу ЮНЕСКО докладної інформації про згадані висотки, більше того, дозволила будівництво нового об'єкта в буферній зоні Софії Київської.

"Мова йде про зведення багатоповерхового елітного житлового комплексу біля стін Софії. Будівництво двох'ярусного підземного паркінга призвело до підйому ґрунтових вод, що несе пряму загрозу історичним пам'ятникам",— повідомила присутня на засіданні активістка громадського руху "Збережи старий Київ" Ірина Нікіфорова.

У проекті рішення сесії комітет знову закликав Україну ввести мораторій на подібне будівництво й зобов'язав до лютого 2013 року надати ЮНЕСКО список будинків поблизу заповідників.

Крім того, Україні порадили створити колегіальний орган для управління Лаврою й Софією, який би об'єднав представників органів влади, релігійних структур і громадських активістів.

Якщо ж цього не станеться, то в наступному році дві українські святині можуть бути переміщені зі списку об'єктів всесвітньої спадщини до переліку об'єктів, що знаходяться під загрозою.

Крім цього, комітет розглядав можливе включення до списку об'єктів всесвітньої спадщини Андріївської й Кирилівської церков, але не зробив цього. 

Разом з тим міністр культури Михайло Кулиняк, що був присутній на сесії, не бачить у рішеннях комітету жодних загроз.

"Жодного негативного питання на сесії по Україні не піднімалося й не могло прийматися. Ми дотримуємо всіх вимог комітету, у тому числі й дотичної забудови буферних зон, а Кирилівську й Андріївську церкви поки взагалі не повинні були включати до списку",— заявив міністр. 

Для довідки. 36-та сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО проходила в Санкт-Петербурзі з 24 червня по 6 липня. Делегації країн-учасниць організації звітували про схоронність пам'ятників всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Загалом список всесвітньої спадщини нараховує 962 об'єкти. У нашій країні до нього включені Києво-Печерська лавра й Софія Київська, архітектурний ансамбль історичного центру Львова, букові ліси Карпат у Закарпатській області, резиденція митрополитів Буковини в Чернівцях, а також ділянка геодезичної дуги Струве в Хмельницькій і Одеської областях, що становить собою 265 кам'яних кубів, закладених у землю з 1815 по 1855 роки для визначення параметрів земної кулі. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ