ЮНЕСКО не підвищило статус Андріївської та Кирилівської церков


ЮНЕСКО не надало найвищий охоронний статус Андріївській та Кирилівській церквам.

Про це заявив глава комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, який звернувся до гендиректора ЮНЕСКО Ірини Бокової з проханням розглянути відповідні питання на черговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Відмова у наданні статусу Пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Андріївські та Кирилівській церквам пов’язані з халатним ставленням київської влади до інших об’єктів культурної спадщини в Києві – до Софії Київської та Києво-Печерської Лаври", - заявив він.

На 36-ій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Санкт-Петербурзі київські питання щодо забудови дніпровських схилів і охоронної зони Софії Київської та Києво-Печерської Лаври розглядалися двічі. І обидва рази київська влада отримала публічного ляпаса.

"ЮНЕСКО категорично не сприймає поведінку офіційного Києва стосовно Софії Київської, Києво-Печерської Лаври та їх буферних зон, вважаючи їх такими, що вимагають негайної зміни позиції влади", - заявив Бригинець.

"Серед пропозицій ЮНЕСКО, які повністю будуть обнародувані на офіційному сайті через два тижні, прозвучала пропозиція демонтувати кілька новобудов на схилах Дніпра. Я не бачив остаточної резолюції, але сподіваюсь, що серед зазначених об’єктів, які треба знести, буде і президентський універсам-ветродром на Парковій дорозі", - повідомив він.

Депутат розповів, що Комітет однозначно дав зрозуміти, якщо Україна ігноруватиме вимоги світових експертів, то ми так і залишимося країною з найменшою кількістю об’єктів культурного значення у Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

"Більше того, ми як ніколи близькі до того, що й головні наші перлини - Софію та Лавру - виключать зі списку ЮНЕСКО. Тож влада, представники якої були присутні на сесії, повинна була відчути шок, який або призведе до повного паралічу цієї влади, або хоча б змусить її імітувати турботу про культурну спадщину України", - переконаний Бригинець.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ