Київський трамвай відстав від європейського на 40 років



Фото Костянтина Влащука

Колишній мер Києва Іван Салій заявляє, що київські трамваї – сильно застаріли.

"Народ віддає перевагу тому, що комфортніше. Комфортніше за трамвай нічого немає. Інша річ, що наші трамваї відстали від Європи на 30-40 років. Вони такі старезні, що на них не хочеться дивитись. Наші люди просто не бачили сучасного трамваю. Якщо ви побуваєте у Страсбурзі, Парижі, Кракові, то там такі нинішні трамваї… наші б на екскурсію ходили!" – зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

"Трамвай… метро – їм віддається перевага на майбутнє. А те, що в нас немає коштів і ми бездарно витрачаємо їх на швидкісні трамваї, робимо все не на якісному рівні, – це наші внутрішні проблеми. Кілька років тому було 600 трамваїв, залишилось 350", – додав Салій.
 
Відмінності між українським та закордонним трамвайним рухом помітив і краєзнавець Дмитро Малаков.

Він поділився враженнями від поїздки трамваєм у Новому Орлеані.
 
"У трамвай заходять через передні двері, де стоїть касовий апарат. Ви не зайдете, поки не сплатите проїзд. Трамвай старий, із традиційно великими скляними вікнами, не затуленими рекламою (тому що людина має право на вільний огляд того, що вона бачить за вікном). Між рейками – травичка. Чиста, зелена і стрижена травичка. Жодного сліду від мастила нема", - сказав Малаков.
 
На думку головного координатора Форуму порятунку Києва Віталія Черняхівського, "підігнати" столичні трамваї під європейські стандарти не так вже й просто. І обумовлено це, в першу чергу, відмінностями будови самого міста.
 
"У Європі дуже маленькі вулиці, і там такі маленькі вузькоколійні трамваї дійсно ходять. Але в нас ситуація інша. Перший трамвай у Києві пішов з Подолу нагору, на Хрещатик. Чи можливо зараз собі представити, щоб там зараз був трамвай? А як же транспорт інший?" – сказав Черняхівський.

У свою чергу у Київміськдержадміністрації заявляють, що згідно з Генеральним планом про реконструкцію вуличної мережі, передбачається зупинити практику останніх років – зняття трамвайних ліній.

Раніше це робили з метою збільшення пропускної здатності проїзних частин, сказала начальник відділу транспортної інфраструктури Інституту генплану міста Києва Тамара Аляб’єва.

"На сьогодні передбачена реконструкція трамвайної мережі і приведення її до європейських стандартів. Трамвайна мережа має 124 кілометри, а в перспективі передбачено 150", – зазначає вона.
 
За її словами, окрему увагу КМДА приділяє розвитку швидкісного трамваю, який сьогодні перевозить близько 120 тисяч пасажирів за добу. В майбутньому планується кілька нових маршрутів на Лівому березі.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ