Лікарі заробляють на довідках до 300 гривень за штуку



Фото medplus.spb.su

Кияни вкотре скаржаться на побори: у поліклініках, де зараз масово беруть довідки для вступу до вузу, дитсадка, школи або для санаторно-курортного лікування, отримати папірець безкоштовно неможливо.

Як пише "Сегодня", лікарі роблять все, щоб отримати винагороду. Ціна питання – до 300 гривень.

Так, у дитячій поліклініці Шевченківського району біля дверей підліткового лікаря щоденно – натовп.

"Це просто жах, просиділи 2 години, а лікар прийом закінчила. До початку вступу до вузу лічені дні, вони просто знущаються", - обурюються батьки.

Крім того, кияни жаліються, що в лікарнях нібито "втрачають" попередні обстеження, і їх доводиться проходити знову.

"Прийшов син, відстояв чергу, і з'ясувалося, що його обстеження в ендокринолога втратили. Довелося проходити знову, ще здати два аналізи, потім ще один. Потім лікар сказала, що огляду психіатра їй мало, треба б ще психолога. І взагалі, школа, мовляв, не їхньої поліклініки, хоча дитина прописана саме тут. Ганяли сина по лікарях, поки я не заплатив 150 гривень. Тоді проблему вирішили", - розповідає батько випускника Олександр.

У самій поліклініці, природно, кажуть, що нічого подібного не було.

Щоб отримати заповітні довідки в дитсадок, доведеться відстояти довгі черги до фахівців і вирішити проблему з щепленнями, адже не всі батьки їх роблять, а без них в садочок не пустять, відзначає видання.

"Мені дільнична так і сказала: без щеплень довідку не дасть, мовляв, робіть що хочете. Довелося купувати на стороні документи про щеплення за 150 гривень. Ще 50 гривень дала лікарю", - розповіла киянка зі Святошина.

А мами на форумах в інтернеті пишуть, що за 100-200 гривень можна купити довідку в будь-якій поліклініці.

Отримати будь-які довідки можна і у приватників, але дорожче. В інтернеті є пропозиції "купити медичну довідку". Розцінки трохи вище, ніж в поліклініках, зате без клопоту – документ доставлять кур'єром просто додому.

У мерії кажуть, що з хабарами борються. Начальник Головного управління охорони здоров'я Віталій Мохорєв закликає про факти вимагання обов'язково повідомляти.

"Якщо я про це дізнаюся, то особисто віднесу заяву в органи", - говорить Мохорев.

Проте кияни рідко пишуть скарги на лікарів.

"Як правило, люди залежать від медиків. Якщо дитина стоїть тут на обліку, то батькам ще доведеться звертатися до лікарів, і вони побоюються помсти. Хоча ми теж закликаємо звертатися і до нас в комісію Київради, ми підключимо адміністрацію і розберемося з цими фактами. Але скаржаться тільки на словах", - сказав секретар гуманітарної комісії Київради Олексій Давиденко.

За його словами, побори в поліклініках становлять від 50 до 200 гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ