У Києві збудують прозорий музей. ФОТО



Фото з сайту Сегодня

У Києві на Володимирській гірці планують збудувати музей художника Івана Марчука.

Щоправда, сам музей займе три поверхи в будинку, інші приміщення віддадуть під шикарні апартаменти, пише "Сегодня".

Автор проекту майбутнього музею архітектор Віктор Зотов говорить, що будинок буде сірим, 5-6-поверховим, а фасади оформлять склом, щоб будівля виглядала повітряною.

"Будинок буде на рівні карнизної частини сусідніх будов, тобто не вище їх. Музей Івана Марчука займе три поверхи, а решту — апартаменти, це буде щось середнє між житлом і готелем. Причому, наскільки мені відомо, приміщення музею замовник готовий передати місту або самому художникові Марчукові", — розповів Зотов.

Сам Марчук про плани побудувати музей знає, але ставиться до ідеї скептично. Каже, що вже втомився від обіцянок.

"У мене до цього невеликий інтерес. Не знаю, чи будуть взагалі музей будувати, чи ні. Мене запрошували в мерію, цікавилися моєю думкою про музей. Наскільки я знаю, мова йшла про житловий будинок, при якому може розміститися музей. А от буде будівництво чи ні, мені невідомо. Далі розмов справа ще ніколи не заходила. Уже 7 років обіцяють, і я просто не хочу про це думати, можу й не дожити до того часу", — сказав Марчук.

Тим часом у Київраді вже виникли суперечки із приводу місця, де збираються побудувати музей. 

Ділянка знаходиться за адресою Трьохсвятительська, 4-в — фактично на самій Володимирській гірці, яка входить у буферну зону Софії Київської. Тому будівництво потрібно буде погоджувати з ЮНЕСКО. Ціна квадратного метра житла на цій вулиці $4-4,5 тисячі.

Фасад музею. Фото з сайту Сегодня 

Зараз у комісіях Київради по землі й по культурі розглядається клопотання приватної компанії, яка просить надати їй в оренду на 15 років земельну ділянку площею 0,09 га під будівництво комплексу.

Загальна площа майбутньої будови — 2550 кв. м. Зараз на цьому місці знаходиться трансформаторна будка й громадський туалет, який уже давно не працює.

"Я підтримую ідею створення музею Івана Марчука й не проти, що він з'явився в історичній зоні. Але замовниками повинні виступати або держава, або місто, а не приватна компанія. Адже мова йде про ділянку дуже коштовної землі", — сказав голова комісії Київради з культури Олександр Бригинець.

Але влада говорить, що проект музею ще обговорять із місцевими жителями. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ