Джипери сплюндрували заказник під Києвом. ФОТО



Джипери завдали чимало шкоди ландшафтному заказнику загальнодержавного значення "Козинський", що на Київщині.

Про це повідомляє прес-служба Національного екологічного центру.

Порушення екологи виявили, приїхавши на територію заказника.

"У минулі вихідні на територію заказника "Козинський" відбувся несанкційований в'їзд великої кількості позашляховиків та організовано так звані перегони, з відповідними наслідками для заповідного ландшафту. Коли ми 21 червня приїхали у заказник, то побачили жахливу картину", - розповіла активістка НЕЦУ Вікторія.

За її словами, складалося враження, що там "пройшла танкова дивізія".

"Там, де ще тиждень тому зеленіла трава та цвіли квіти, тепер вщент знищено трав'яний покрив, поламано кущі та дерева, скрізь сліди від багать та пікніків. Від проїзду автомобілів на луках залишились величезні ями та колії, усе навкруги забризкано багнюкою. Джипери навіть намагались штурмувати невеликі озерця. Там, де у траві залишились колії від коліс, ландшафт не відновиться ще багато років", - додала Вікторія.

 

Дівчина наголосила, що найгірше те, що перегони організували у найціннішій ділянці заказника, урочищі Домаха, місці, де зафіксовано найбільшу кількість цінних видів рослин та тварин, зокрема, сірих чапель.

Відповідно до Положення про ландшафтний заказник "Козинський", в’їзд на його територію автотранспорту забороняється. Так само на території заказника забороняється пошкоджувати рослини та дерева, розорювати місця гніздування птахів, створювати шум, розпалювати багаття тощо.

 

"Це вже не перша подібна історія у заказнику. Ми неодноразово звертались до контролюючих органів зі скаргами на бездіяльність чиновників Обухівської РДА, які зобов'язані слідкувати за дотриманням екологічного режиму у заповіднику, але не роблять цього", - додав учасник обстеження заказника Олександр Соколенко.

Він висловив переконання, що це "не просто недбалість чиновників, але цілком усвідомлені дії, спрямовані на знищення заказника".  

Екологи мають намір найближчим часом звернутись зі скаргою до Генпрокуратури, екологічної інспекції та керівництва МВС з вимогою встановити осіб, що знищують заказник, та притягнути їх до кримінальної відповідальності.

Фото надані активістами.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ