На реконструкцію Гостинного двору витратять 150 мільйонів


У Київській адміністрації підрахували, що реконструкція Гостинного двору на Контрактовій площі буде коштувати міському бюджету 150 мільйонів гривень.

Зовні будівля не зміниться, але внутрішній дворик накриють скляним дахом.

Архітектори кажуть, що оновлений Гостинний двір перетвориться на торговий комплекс, повідомляє "Канал 24".

"На сьогоднішній день сам проект перебуває на державній експертизі. Якщо отримаємо позитивний висновок і проект від усіх відповідних служб, то (проект реконструкції) буде винесено на сесію міськради", - сказав заступник голови КМДА Михайло Кучук.

Міністр культури Михайло Кулиняк взагалі не бачить проблеми з реконструкцією.

"Це (Гостинний двір) не є пам’яткою культури, бо ми чітко знаємо, що той Гостинний двір, який був пам'яткою культури, був знесений, і на його місці був споруджений в радянський часи – у 1978 чи 1979 роках – новий Гостинний двір", - сказав Кулиняк.

Громадські організації та представники мистецьких кіл вимагають повернути Гостинному двору статус пам’ятки архітектури. Кажуть, саме це дозволить зберегти внутрішній двір будівлі від забудови.

"Сам міністр культури не має ніякої цінності, бо він народився в 70-му році. Архітектурна цінність об’єкта визначається не його віком", - сказав голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

Як відомо, Гостинній двір отримав статус пам’ятки архітектури 30 років тому, а в 2011 році втратив його.   

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ