У Києві викрили дві клініки, що підсаджували людей на наркотики



СБУ і прокуратура Києва дізналися, що у двох столичних наркологічних клініках людей не лікували, а, навпаки, ще більше підсаджували на наркотики. За словами експертів, таких клінік в Києві десятки. Їх нерідко створюють самі наркомани, маючи "навар" на рік до 8 мільйонів гривень, пише "Сегодня".

Скандал розгорівся з того, що прокуратура разом з СБУ перевірила закупівлі наркотичних препаратів і з'ясувала, скільки їх замовляли приватні клініки. Вийшли на два центри (один на вул. Стельмаха, другий на вул. Попудренка), які у великих кількостях брали ампули сильнодіючого наркотичного препарату "Бупренорфін гідрохлорид", який призначається для лікування важких травм.

"Почали перевіряти, чи мають вони право колоти. Виявилося, що у них немає ліцензії на лікування ін'єкційним шляхом наркотичними препаратами. Вони повинні проводити комплексну таблетовану терапію", - розповіла прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян прокуратури Києва Інна Сухоставець.

Таблетована терапія виглядає так: коли у наркомана ломка, йому дають таблетки, поступово знижуючи дозу, а потім до терапії підключаються психологи. І через якийсь час у наркомана має пропасти бажання вколотися.

У цих же клініках, як вважає слідство, було налагоджено конвеєрне підсаджування наркоманів і викачування з них грошей. Адже, згідно з висновком незалежних наркологів, подібні ін'єкції знижували ломку, але лише на час. Простіше кажучи, люди просто приходили до клініки за черговою дозою.

Контактів цих клінік в Інтернеті немає, але в прокуратурі розповіли, що одна з них знаходилася просто в житловому будинку.

"Мені про ці центри розповів знайомий. Там за гроші можна вколотися. Ти платиш за курс до 10 днів – і тобі колють", - розповів наркоман Микола.

У прокуратурі кажуть, що 90% пацієнтів клінік були постійними клієнтами, і нібито лікарі про це знали.

"Оскільки колоти наркоману один препарат півроку було б підозріло, прізвище та адресу проживання клієнтів для документації постійно змінювали", - заявили у відомстві.

Щодня у клініку приходило близько 100 осіб. Курс до 10 днів коштує близько 900 гривень. Таким чином, укол обходився наркоману десь в 90 гривень, а в закупівлі ця ж ампула коштує 7 гривень. Зв'язатися з лікарями клініки журналістам не вдалося. Але, як розповіли джерела, на допитах вони запевняли, що робили добру справу, допомагаючи пережити людям ломку.

Проти головлікарів клінік порушили кримінальні справи, їм загрожує до 3 років в'язниці.

За словами експертів, подібних клінік в столиці пару десятків. У місті нібито відкривають центр реабілітації, а, по суті, звичайний наркопритон.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ