У Попова кажуть, що референдум оплачують кияни. З власної ініціативи



На інформаційну кампанію з підтримки загальноміського референдуму, про який сповіщають сотні бігбордів і лайтбоксів по місту, з міського бюджету не витратили жодної копійки. Вона проводиться коштом ініціативних груп киян.

Про це у відповідь на запит "Української правди. Київ" повідомив голова КМДА Олександр Попов.

"Жодної копійки з міського бюджету на інформаційну кампанію з підтримки ідеї референдуму не витрачено і не буде витрачено. Кампанію проводять за власні кошти створені в усіх десяти районах міста ініціативні групи киян, в тому числі активісти низки громадських організацій. Вони збирають підписи на підтримку референдуму, замовляють необхідну для цього друковану продукцію і зовнішню рекламу", - йдеться у відповіді.

Попов відзначив, що він є членом ініціативної групи, і як городянин ініціював і підтримує саму ідею впровадження міських волевиявлень, а як голова адміністрації "завжди готовий сприяти громадським ініціативам". 

Голова КМДА каже, що все це ініціювали самі кияни

"У мене немає інформації про загальну кількість наметів, бігбордів та інших носіїв відомостей про референдум. Так само, як і про загальні витрати на інформаційну кампанію.  Тиражі ж друкованої продукції про референдум і їх замовники вказані в самій цій продукції, що її, як зрозуміло із запитання, мають на руках і журналісти вашого інтернет-ресурсу", - йдеться у відповіді.

Однак дивно, чого прізвище Попова на кожній сторінці

Чиновник наголосив, що на референдум винесені ті питання, які ухвалили члени першої ініціативної групи по проведенню референдуму.

"Моя позиція, як члена ініціативної групи – питання, що виносяться на перший референдум вкрай важливі як такі, що дозволять комплексно вирішити три ключові проблеми столиці. Звісно, кияни можуть запропонувати й інші питання на загальне голосування. Зокрема, якщо кияни-журналісти "Української правди" готові сформулювати такі питання і зібрати підписи за проведення щодо них референдуму, я буду тільки вітати таку ініціативу", - відповів Попов.

Попов ініціював збори, де погодили три питання. Каже - можна додати й інші. Для цього порадив "Українській правді" почати збирати підписи 

"Якщо загальноміський референдум відбудеться і на ньому кияни ухвалять принципові рішення, це назавжди змінить систему організації влади в місті. Громада стане реальною силою, реальним джерелом влади. Усі ж інші – депутати, чиновники, голова адміністрації, міський голова – не лише "де юре", як сьогодні, але і "де факто" стануть виконавцями волі киян", - переконаний голова КМДА.     

Він додав, що з середини травня розпочався збір підписів на підтримку референдуму. Згідно з українським законодавством, щоб він відбувся необхідно до 15 червня зібрати не менше 216 тисяч підписів (10% киян у віці від 18 років).

"Після цього підписні листи та подання про проведення референдуму передаються на розгляд міського голови та Київради. Вони організовують перевірку достовірності і кількості підписів, після чого ухвалюють рішення про дату проведення міського референдуму", - пояснив у відповіді Попов.

Варто відзначити, що тираж у брошурі про київський референдум не зазначений. У цій книжці йдеться, що Попов ініціював референдум, так само як з його ж ініціативи пройшли і перші збори киян щодо проведення референдуму.

Як повідомили активісти, які роздають брошури і збирають підписи, вони працюють не з власної ініціативи і не безкоштовно. Студентів набрали на роботу, за яку вони отримують зарплату. За словами одного з активістів, їм обіцяють зарплату 200 гривень на день, але за умови що вони зберуть не менше 30 підписів.

"Ну що я можу розповісти. Я думаю, що ми володіємо інформацією відсотків на 40. Ви ж знаєте, що ініціював це все Попов. Це його ідея. Нам так і пояснили. До нас в гуртожитку прийшли хлопці зі старших курсів і запропонували роботу. Ми погодилися. Зарплату ще не виплачували. Сказали, буде 31 числа. Обіцяли по 200 гривень на день, якщо зберемо 30 підписів", - розповів співрозмовник видання.

Хто за цим всім стоїть, хлопець не знає.

"Нас зібрали в поліклініці і провели інструктаж, як розповідати, не перечити людям не сваритися. Розповідати про ідею Попова, збирати підписи. Якщо хтось не згодний, ми записуємо – за кого він. Тобто нам видали окремі бланки – якщо хтось проти Попова – то записувати в окремий бланк, за кого він. Ну, наприклад, за Кличка. Це ніби соціологічне опитування, щоб знати, скільки людей підтримує того чи іншого політика", - сказав студент.

Він додав, що записати можна будь-які дані цієї людини, але самі вони ще жодного такого не записали.

"Нам сказали – головне не конфліктувати. Є люди, які підходять, чують "Попов" і зразу починають нас ображати, вживати нецензурні слова, то ми вже в них нічого не питаємо", - сказав співрозмовник.

Він також відзначив, що таких людей не дуже багато, однак 30 підписів зібрати за день хлопцям не вдається. 

Так само не знають хлопці і яка громадська орагнізація цим займається і, відповідно, платитиме їм зарплату.  

Як повідомлялося раніше, у місті встановлені десятки лайтбоксів і бігбордів, які рекламують загальноміський референдум, ініційований головою КМДА Олександром Поповим. У кампанії взяли участь безліч відомих людей та зірки шоубізу. Віце-спікер Верховної ради Микола Томенко назвав це "класичним передвиборчим лохотроном на кошти киян".

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ