Шахраї продовжують дурити киян, прикидаючись міліцією


У Києві активізувалися шахраї, які видурюють гроші у громадян, повідомляючи, що їх родичі потрапили до міліції.

Про це повідомляє прес-служба міліції Києва.

"Шахрайська схема, за якою діють аферисти, проста, однак має вивірене психологічне підґрунтя. Довільно набирається міський або мобільний номер телефону і, коли на тому кінці дроту власник піднімає слухавку, зловмисник, представившись співробітником правоохоронних органів, приголомшує жертву звісткою про те, що її син (чоловік, брат) потрапив до міліції за скоєння наїзду, підрізу, вбивства тощо", - йдеться в повідомленні.

Шахраї телефонують посеред ночі, а збиті з пантелику і налякані родичі, згодні зробити все, щоб врятувати сина чи брата.

Як правило шахраї називають чималі суми, які допоможуть вирішити проблему. Гроші просять перерахувати на мобільний телефон, або віддати готівкою кур’єру.

Правоохоронці відзначають, що в стані паніки люди, замість відразу телефонувати до міліції, несуть шахраям гроші. А до тями приходять лише, коли гроші передані в невідомі руки, а родич, як з'ясовується, в доброму здоров'ї і безпеці.  

З початку року лише по Оболонському району столиці зареєстровано 37 фактів шахрайського заволодіння коштами громадян невідомими особами, які повідомляли наївним жителям, що "їхній син потрапив до міліції".

За 20 фактами порушені кримінальні справи за статтею 190 КК України "Шахрайство",  бо потерпілі передали аферистам суми від 3 до 20 тисяч гривень. У інших 17 випадках винесено постанови про відмову в порушенні кримінальної справи, оскільки потерпілі грошей шахраям не віддали.

Як уникнути пасток аферистів? (поради міліції)

Якщо вам зателефонували і повідомили про затриманого родича, необхідно:

- вислухати афериста і погодитися віддати йому необхідну суму;
- коли той покладе слухавку, негайно зателефонувати того родича, про якого щойно йшла мова, і упевнитися, що з ним все гаразд;
- якщо з якихось причин син не відповідає, наберіть його друзів, подруг, начальників, і переконайтеся, що інформація лиходіїв не відповідає дійсності;
- негайно телефонуйте до міліції по "102" і повідомляйте про нічних здирників. Дотримуйтеся отриманих від оператора спецлінії "102" інструкцій, як поводитися і що говорити під час наступного сеансу зв'язку зі зловмисником;
- погоджуйтеся на зустріч, запевнивши що гроші зібрані і ви готові розрахуватися.

За цей час на місце події встигне приїхати справжня міліція.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ