Активіст сам встановив вказівник, від якого відмовилась влада



Фото з Facebook

Столичний активіст-дизайнер Ігор Скляревський вирішив допомогти міським мешканцям та гостям Києва.

Чоловік разом з друзями на будинку 12А по вулиці Саксаганського становили розроблений ним же вказівник.

На будинковій табличці (з транслітерацією) є інформація про найближчі станції метро (навіть вказана відстань до них), громадський транспорт (автобуси і тролейбуси на найближчій зупинці) та відстань і напрямок до НСК "Олімпійський".

Нова табличка на Саксаганського. автори бояться, що її можуть демонтувати. Наприклад, ЖЕК. Фото з Facebook

"У суботу ми встановили табличку на одну з будівель у центрі Києва. Ідея, організація і часткове фінансування — Володя Вальдман, безцінна практична і моральна допомога — Олег Сидоренко", - написав Скляревський у Facebook.

У коментарі "Українській правді. Київ" він розповів, що просто вирішив допомогти мешканцям і подивитися, як люди на це відреагують.

Дизайнер сам взявся майструвати табличку. Фото з Facebook

"Насправді на кожному другому будинку є таблички невстановленого зразка, бо або офіційної не було, або офіційна була незручна чи нечитабельна. Водночас люди хотіли, щоб їх знайшли і самі встановлювали таблички. Ми вирішили зробити так само. Ми скинулися з товаришем грошима і вирішили провести такий експеримент. Подивитися, як люди відреагують", - розповів дизайнер.

Табличка навіть розповідає, як знайти будинок у дворі. Фото з Facebook 

На запитання, чи встановлюватимуть хлопці і надалі таблички Скляревський відповів: "До мене на Facebook часто пишуть люди і просять дати макет, щоб вони своїм коштом могли зробити такі таблички на своїх будинках. Я. звісно, даю. Тож не знаю, може, згодом, у місті буде більше таких вказівників", - сказав Скляревський.

Варто відзначити, що "прикрасити" будинок зрозумілою табличкою не так вже й дорого. Хлопці на виготовлення однієї таблички витратили 540 гривень (якби таблички виробляли масово, то вони б коштували копійки). До слова, для київського метро виготовили 180 різних табличок з перекладом на англійську мовою за мільйон гривень.

Варто відзначити, що за три тижні до Євро у Києві активізувалися роботи зі встановлення вказівників.

Карта біля театру Франка. Фото Української правди. Київ

Щоправда, у метро вони раз у раз жахають помилками. А на столичних дорогах навіть у центрі не всюди є карти з вказівниками. Раніше вони з'явилися на Софіївській площі, 20 травня два стенди встановили на вулиці Городецького (біля метро і біля театру Франка).

Свіженький стенд. Фото Української правди. Київ 

Водночас далеко не кожна вулиця в центрі міста має обіцяні англомовні показчики вулиць.

За 2,5 тижні до Євро навіть у центрі міста не всі показчики тарнслітували. Про лівий берег Києва і околиці навіть мова не йшла. Фото Української правди. Київ

Як відомо, дизайнер Скляревський розробив для Києва карти, вказівники, інформаційні носії та вуличні показчики, виконані на коричневому тлі з зеленим обрамленням.

Активіст безкоштовно запропонував віддати зручні схеми місту, щоб полегшити комунальникам роботу, а киянам і гостям міста – життя. Однак влада відхилила проект туристичного знакування, розроблений Скляревським. 

Коричнево-зелений варіант "програв" біло-синьому

У виробництво ж пішов раніше затверджений проект розробки Науково-дослідного інституту дизайну і ергономіки. Їх наприкінці листопада 2011 року затвердила Київрада, навіть не зважаючи на помилки, з якими вони були написані. Як відомо, розроблені інститутом таблички назв вулиць були написані з помилками, зокрема Хрещатик написали латиницею як Kreschatyk, хоча правильно Khreshchatyk. 

Варто відзначити, що на встановлення вказівників біля об'єктів екскурсійного показу, в т. ч. іноземними мовам на 2011-2015 роки тільки з міського бюджету передбачено 400 тисяч гривень, ще 300 тисяч – кошти суб’єктів господарювання. Скільки коштів заплатили за розробку макетів у мерії не повідомляли. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ