У заказнику під Києвом масово валять ліс. Кажуть, рубають сухостій



Фото novorab.ru

17 травня вдень на території ландшафтного заказника місцевого значення "Обухівський", який розташований у лісовому масиві Конча-Заспа під Києвом, невідомі особи валять дерева.

Повалені стовбури розрізають нам місці й вивозять, а залишки деревини згрібають у великі купи й спалюють просто посеред заповідної території.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив очевидець, активіст Національного екологічного центру України Олександр Соколенко.

"Існує небезпека, що лісоруби таким чином розчищають територію під майбутню забудову заповідного лісу котеджами. Не зважаючи на те, що чинне законодавство забороняє передавати у приватну власність об’єкти природно-заповідного фонду а також ліси, упродовж останніх років в інтернеті й на бігбордах вздовж Столичного шосе розміщувалися оголошення з пропозицією придбати земельну ділянку у приватну власність на території Обухівського заказника", - розповів Соколенко.

Він додав, що відповідно до Генплану селища Козин, який поки що ніким не затверджено, територію ладшафтного заказника Обухівський взагалі віднесено до земель житлової забудови.  

"Також у 2010 році Козинською селищною радою було ухвалено рішення про фактичну ліквідацію цього заказника, хоча відповідно до закону "Про природно-заповідний фонд" подібні рішення не перебувають у компетенції селищних рад, а тому не мають юридичної сили", - пояснив Соколенко.

Наразі екологи звернулись до Генеральної прокуратури та МВС з проханням зупинити знищення заказника.

Водночас як повідомив "Українській правді. Київ" директор лісопаркового-господарства "Конча-Заспа" Анатолій Лантух, наразі немає жодних причин для хвилювання.

"Усі рубки, які зараз ведуться, заплановані виробничою програмою на основі матеріалів лісовпорядкування, яке проводиться раз на 10 років. Плануються також санітарно-оздоровчі заходи. Але коли всихає ліс на корені, то потрібно проводити суцільні рубки, щоб потім мати можливість посалити нове насадження", - сказав він.

"Немає жодних причин для хвилювання. Усі документи, погодження, ліміти – це все у нас є. І ми їх можемо надати і вам, і в прокуратуру", - підсумував Лантух.

Як відомо, селище Козин, що межує з Києвом і славиться дорогими дачами, у 2011 році розробляло генплан, згідно з яким межі забудови селища мали значно розширитись. Згодом стало відомо, що депутати Обухівської райради схвалили рішення про зміну меж заказника "Обухівський".

Згідно з цим рішенням, деякі земельні ділянки були вилучені з території Обухівського заказника "через втрату наукової та екологічної цінності".

У 2010 році Старообухівська траса майоріла біг-бордами "Продам свої фасадні ділянки", на яких жирна синя стрілка недвозначно вказувала у ліс, просто у ландшафтний заказник "Обухівський". 

 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ