За церкву на будинку взялася прокуратура



Фото Сегодня

Церквою, яку будують на даху будинку на Оболонській набережній, зацікавилася прокуратура.

Про це пише "Сегодня".

З'ясувалося, що справжню церкву з куполами на даху будинку на Героїв Сталінграда, 4 будує бізнесмен Геник Кесов.

Ще в березні 2010 року мер Леонід Черновецький дав дозвіл на будівництво мансарди над двома квартирами Кесова. Держархбудконтроль був проти й виграв райсуд, але забудовник виграв апеляцію. В інтернеті Кесов згадується як директор запорізької фірми, але контактів компанії немає.

Тим часом влади почали боротьбу з іншими надбудовами на будинках. Найгучніші — мансарди на площі Слави й на вулиці Терещенківській. За останньою адресою прокуратра навіть порушила справу. Там власник квартири добудував два поверхи й мансарду.  

А на площі Слави напроти готелю "Салют" умудрилися надбудувати цілий будинок — над старою 4-поверховою будівлею початку ХХ століття з'явилося ще 4 поверхи й мансарда. За чутками, власник — один з київських забудовників.

Як відзначає видання, законно надбудувати мансарди в Києві практично неможливо. За словами екс-чиновника Головного управління архітектури, ніхто не візьме на себе таку відповідальність.

"Це великий ризик. Тому використовують іншу схему: зводиш надбудову, і вирішуєш проблеми в суді, який визнає будівництво законним. Штраф за самобуд до 11 тисяч гривень, а за його експлуатацію — 965 тисяч, тому легше заплатити за "потрібне" рішення судді", — сказав екс-чиновник.

У мерії ж кажуть, що будівництво мансард не погоджують, а зі старими борються.

"Ми можемо видати містобудівні умови, але простежити, щоб побудували саме так, ми не можемо. Цим займається прокуратура й суди", — розповів заступник голови КМДА Михайло Кучук.

Однак, як з'ясувалося, попри все це, збудувати і узаконити мансарду можна. І навіть не дуже дорого. Журналісти вирішили "надбудувати" два поверхи на вул. Червоноармійській над будинком, який є пам'яткою архітектури.

Дівчина у фірмі, яка займається узаконюванням будівництв, почувши, що їм належить увесь останній поверх, надихнулася.

"Це добре, що весь. Спочатку на Головархітектурі потрібно оформити містобудівні умови — вони повинні сказати, чи можна там будувати. Це 8 тисяч гривень. Потім дозвіл на будівництво одержати в Держінспекції архітектурно - будівельного контролю — це 5 тисяч гривень. Після цього ви можете будувати. Ще 5 тисячі потрібно буде заплатити за дозвіл уведення в експлуатацію", — підрахувала дівчина.

Разом 23 тисячі гривень. Якщо ж будувати не дозволять, то і тут є вихід, однак, за словами дівчини, говорити про це варто не по телефону.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ