Бригинець: Вертолітний майданчик Януковича може сповзти в Дніпро


Президентський вертолітний майданчик на Парковій дорозі у Києві може розвалитися через безперервний рух схилів Дніпра.

Про це стало відомо на засіданні тимчасової контрольної комісії Київради щодо вивчення ситуації, яка склалася навколо забудови Паркової алеї та Дніпровських схилів, повідомив депутат Київради Олександр Бригинець.

За словами експертів, для руйнування об’єкту чи суттєвого його пошкодження достатньо буде зсуву опор вертолітного майданчика на 15 см. А оскільки процес сповзання ґрунтів схилів є безперервним і не припиниться ні за яких технічних засобів, трагедія може статись будь-коли: через 100 років чи завтра. 

"Наші чиновники і забудовники, мандруючи світом, милуються забудованими схилами багатьох гір, заздрять хмарочосам і тунелям, забуваючи, що в тих випадках йдеться переважно про тверді ґрунти, які пристосовані для будівництва на них важких споруд. Наші ж "київські гори" мають зовсім іншу природу і камінний пласт під ними знаходяться на глибині, куди не достануть жодні сваї", - заяви Бригинець.

Депутат розповів, що найближчі тверді породи схилів знаходяться на глибині 350-400 метрів від поверхні, тому ніякі сваї не врятують споруду від деформування. Непоправної шкоди процесу зсувів також завдало обрізання коріння дерев, які тримали схил. 

Як наголосили експерти, специфіка структури дніпровських схилів, які складаються із піску, льосу, глини та ґрунту з підземними річками, не дозволяє будувати на них жодних масивних споруд на відстані 40-50 м від краю схилу. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ