Вибори мера Києва можуть відкласти на рік?



Черновецькому можуть продовжити термін правління до 5 років? Фото donbass.ua

Виборів мера столиці в липні не буде, адже депутати парламенту так і не прийняли остаточного рішення по столиці, а зараз їх думки і зовсім розійшлися.

Імовірно, кияни отримають нового мера тільки восени – разом з парламентськими виборами. Хоча можливий і варіант, що нового мера оберуть у 2013-му, пише "Сегодня".

Як відомо, повноваження нинішнього мера столиці Леоніда Черновецького закінчуються укінці травня. І депутати ВР повинні були визначитися з новою датою виборів. Однак такий законопроект і не з’явився в парламенті.

"Такий законопроект повинен спочатку пройти комітет з місцевого самоврядування, який я очолюю, і вже потім потрапити до сесійної зали. Але я вам точно кажу – такого проекту у нас немає", - запевнив депутат Олександр Омельченко.

У фракції Партії Регіонів до єдиного рішення теж не прийшли.

Разом з тим, якщо вибори не призначать, а повноваження Черновецького закінчаться, то обов'язки мера виконуватиме секретар Київради Галина Герега. Але тоді будь-яке рішення Київради під її керівництвом можна буде оскаржити в суді. Однак такий досвід уже був - у Броварах та Фастові. Там довго не призначали вибори і секретарі рад були в. о. мерів.

Щоправда, є і другий варіант розвитку подій. За словами Омельченка, група депутатів парламенту збирається звернутися до Конституційного суду за роз'ясненням: на який термін обирали Леоніда Черновецького.

"Його обирали на 4 роки, але потім прийняли зміни в закон, і тепер термін правління місцевого голови становить п'ять років. Але я вважаю, що коли були вибори, мова йшла про 4-річний термін і повноваження столичного мера закінчуються в кінці травня 2012", - сказав він.

"Поки йде дискусія з цього питання. Адже навіть якщо КС дасть своє роз'яснення, то що з ним робити далі, ніхто не знає. Думаю, мера будемо обирати восени", - сказав регіонал Вадим Колісниченко.

Якщо все-таки зважаться на варіант з КС, то, можливо, що Черновецький затримається в кріслі мера ще на рік – до травня 2013 року.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ