У Києві хочуть спростити перебудову квартир


Столична влада вирішила впорядкувати правила перепланування квартир і спростити життя киянам.

У майбутньому їм не доведеться вистоювати довгі черги в коридорах столичного Головархітектури, достатньо буде лише подати документи в райадміністрацію і отримати дозвіл чи відмову чиновників, пише "Сегодня".

"Навіщо людям бігати в місто й вистоювати довгі черги. Нехай усе вирішується в районах", — переконаний заступник голови КМДА Михайло Кучук.

Видання відзначає, що зараз обговорюють два проекти рішення — один від КМДА, а другий — від депутатів. У Київраді вважають, що потрібно перекласти всю відповідальність за знесення стін із чиновників на дизайнерів і архітекторів, які роблять перепланування. Мовляв, тільки так можна уникнути корупції.

Разом з тим за проектом КМДА, власники квартир повинні писати заяви на перепланування в райдержадмінітсрацію, додавати пакет документів (копія паспорта, копія документа на право власності на квартиру, форма №3, згода всіх власників квартири, копія техпаспорта, згода ЖЕКа, передпроектні пропозиції). І упродовж 10 днів райдержадміністрація видасть розпорядження, у якому дасть добро або відмовить у переплануванні.

По всьому ремонт перевірить комісія РДА на чолі із заступником голови адміністрації. Саме вони після цього складуть акт, з яким власник квартири зможете піти в БТІ за новими документами.

"Ми поки далекі від Європи, тому довірятися проектним фірмам не можемо. Кому приємно, що над його спальнею хтось зробив собі санвузол? А таких переробок по Києві дуже багато", — сказав Кучук.

Водночас архітектор Георгій Духовичний вважає, що кількість дозволів на перепланування потрібно скорочувати, а заодно і прописувати відповідальність господаря квартири, проектанта й виконавця.

"Але у такому випадку я побоююся хаосу. Пам'ятаєте будинок на Червоноармійській, який завалився через перепланування? У нас куплять житло й відразу все переробляють. Порушують систему електрики, там, де вентиляція для ванною, обладнають спальню, у коморі — туалет. Потрібно вибирати те, що підходить", - сказав Духовичний.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ