"Київводоканал": кияни не знають, скільки коштує куб води, однак кажуть, що забагато


Столичні мешканці в основному не переймаються вартістю водопровідної води, однак апріорі вважають, що тариф на послугу водопостачання завищено.

Про це повідомляє прес-служба водоканалу, який разом зі Спілкою молодих політологів провів опитування серед мешканців столиці.

"Загалом результати опитування показали, що 40 % киян мають адекватне уявлення про вартість холодної водопровідної води —за їх словами, 1 м3 коштує 3-4 гривні. Однак третина столичних мешканців зазначила, що не знає, скільки коштує вода, яка тече із крану", йдеться в повідомленні.

У ході опитування з'ясувалось, що 5 % опитаних не знають вартості кубометра води, але чітко називають суму, витрачену у місяць за цю послугу, а більше 36 % мешканців відповіли, що в розрахунку на одного члена сім'ї сплачують за холодну воду до 10 гривень на місяць, 15 % —10-20 гривень, більше чверті — понад 50 гривень.

"Цікавим виявилися дані стосовно думки киян про те, якою має бути справедлива ціна на воду. І хоч переважна більшість мешканців практично не замислюються над вартістю води, вони вважають її апріорі високою. Так, майже половина (46,3 %) опитаних вважають справедливою ціну до 2 гривень за 1 м3 водопровідної води", - відзначили у водоканалі.

У компанії наголосили, що наразі тариф за послугу водопостачання за 1 м3 холодної води становить 1, 49 гривні, за послугу водовідведення — 1,16 гривні за 1 м3 (без ПДВ), тобто загалом 2,65. Щоправда, у платівках зазначено 3, 18 гривні.

"На сьогодні тариф на послугу з водопостачання та водовідведення покриває лише 55 % собівартості. Частка тарифу за послугу водопостачання та водовідведення у квартплаті киян становить менше 7 %. Крім того, лише 17 % опитаних розуміють, що вода у крані — це результат високотехнологічних процесів з її виробництва, постачання та очищення після використання", - наголосили у "Київводоканалі".

Участь в опитуванні взяли 924 мешканці Києва.

Українська правда. Київ

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ