Кличко хоче, щоб за підкуп виборців саджали



Фото з Facebook

Лідер партії "Удар" Віталій Кличко вважає, що необхідно дати відсіч тим, хто намагається вже сьогодні підкупити виборців.

За словами Кличка, ситуація, "коли депутати від правлячої партії, які будь-що хочуть зберегти свій мандат, не приховують своїх цинічних планів і загортають продуктові пакети у партійні кольори", є результатом наспіх ухваленого закону про вибори, який повернув в Україну мажоритарку.

"При цьому головною метою представників партії влади було не прив’язати депутата до округу, а дати можливість за будь-яку ціну купити прихильність виборців і забути про них на наступні п’ять років", – сказав Кличко.

"За Кримінальним кодексом підкуп виборців карається кримінальною відповідальністю. Якби в нашій країні правоохоронні структури виконували свої безпосередні обов’язки, вони б вже зараз збирали доказову базу і робили відповідні висновки", – наголосив політик.

Кличко вважає, що необхідно створити спеціальну комісію Верховної Ради для вивчення фактів підкупу та Центр захисту результатів виборів.

"Ми повинні вже сьогодні моніторити мажоритарні округи, фіксувати факти підкупу виборців і змусити правоохоронні органи реагувати на це як того вимагає закон. Ми також розраховуємо на активну позицію громадських організацій, які допомагатимуть збирати й оприлюднювати факти підкупу. Об’єднавшись і давши відсіч "гречкосіям", ми не дозволимо продати Україну за безцінь", – наголосив він.

Як відомо, згідно з ч.1 ст.157 Кримінального кодексу перешкоджання вільному здійсненню громадянином виборчого права, поєднане з підкупом караються позбавленням волі на термін до двох років з позбавленням права займати певні посади на термін від одного до трьох років.

Як відомо, днями депутат від Партії регіонів Ірина Горіна роздавала безкоштовні продуктові набори виборцям у Харкові.Також від її імені громадянам вручалися подарункові сертифікати на 500 гривень однієї з парфюмерних мереж.

Активізувалися і київські претенденти на місце в парлементі. Окремі кандидати на вибори до Верховної ради розпочали передвиборчу агітацію ще в минулому році. Зокрема, регіонал Максим Луцький запам’ятався тим, що наліпив своє обличчя на ліки від Червоного хреста, які роздаються безкоштовно.

Депутат зумів знайти підхід до різних верств населення по-різному – до кого пляшкою шампанського зі своїм обличчям, до кого шоколадкою і йогуртом, до кого упаковкою кексів.

Крім того, у Солом'янському районі Києва, де Луцький має намір балотуватись до Верховної Ради він роздавав продуктові пайки пенсіонерам та ветеранам.

Як відомо, передвиборчий підкуп виборців розпочав і екс-секретар Київради Олесь Довгий, який також балотуватиметься за мажоритаркою від Партії регіонів. Перед новим роком він агітував київських бабусь, роздаючи їм продуктові пайки.

Згодом стало відомо, що Довгий взявся агітувати виборців і через цукеркові набори для дошкільнят у дитсадках. 

Має намір брати участь у парлементських виборах і екс-голова Шевченківського району Віктора Пилипишин.  

Тим часом заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна констатувала, що вже зараз ЦВК спостерігає факти підкупу виборців, аднак нічого зробити не може.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ