Музеї Києва хочуть підняти ціни. Щоб бути ближчими до Європи?


Услід за Києво-Печерським заповідником, де на травневі свята квитки подорожчали вдвічі, плату за вхід збираються збільшити й інші заклади.

Наприклад, вартість вхідного квитка може вирости в Музеї російського мистецтва, пише "Сегодня".

"Ми хочемо підвищити ціну за вхід з 30 гривень до 38, але поки нам не затвердили. Трохи плануємо підвищити для студентів, але ціни для пільгових категорій змінюватися не будуть. До того ж у нас є сімейні програми, за якими вартість входу дешевша, і є один день, коли люди можуть пройти безкоштовно. Чув ще, що в музеї Ханенка хотіли піднімати. Але з Євро, як про це говорять, це не пов'язане — ми приводимо ціни до економічно обґрунтованих", - сказав директор Музею Юрій Вакуленко.

Він додав, якщо в музеї виставляються унікальні експонати, то "це повинно коштувати якихось грошей".

"Хоча в нас ціни далеко не європейські — у них мінімум 8 євро (майже 90 гривень)", —

Підсумував Вакуленко.

Відвідувачі ж музею Ханенка скаржаться, що ціну вже підвищили до 50 гривень, однак, у закладі це заперечують.

"Це було одноразово, у вартість входило відвідування виставки", — сказали у музеї, додавши, що не знають, чи буде підвищення в майбутньому.

"Цілеспрямованого підвищення не було, однак якщо музей з таким проханням звертається, йому йдуть назустріч і погоджують. Для муніципальних музеїв дозвіл дає мерія, для державних — Мінкульт", — сказав голова комісії з культури Київради Олександр Бригинець.

Міністр культури Михайло Кулиняк запевняє, що в інших музеях підвищень не планується.

"Таких цін, які були в Києво-Печерськім заповіднику, уже давно ніде немає. Нічого страшного, у кіно ж люди до 100 гривень платять і не обурюються. А тут мова йде про святині. До того ж прочани як проходили безкоштовно, так і будуть", — сказав Кулиняк.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ