Київрада вирішила продати садибу Іпсіланті



Фото relax.ua

Київрада внесла зміни у Програму приватизації комунального майна, включивши до переліку об’єктів, які підлягають приватизації шляхом продажу на аукціонах садибу Іпсіланті на вулиці Івана Мазепи, 6-а.

За прийняття такого рішення на засіданні 26 квітня проголосували 66 депутатів.

Як повідомила голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Тетяна Меліхова, депутати проголосували за це рішення, незважаючи на Постанову Ради Міністрів УРСР від 1963 року №970, відповідно до якої пам’ятка перебуває під охороною держави і не підлягає продажу.

"Представники КМДА обдурили депутатів, повідомивши, що нібито цей будинок втратив статус пам’ятки. Але я особисто за кілька хвилин до голосування перевірила, що відповідно до Постанови Кабміну цей будинок є пам’яткою архітектури і переконалась, що запевнення КМДА – це брехня", - сказала Меліхова.

Депутат наголосила, що будівля на вул. І. Мазепи, 6а є пам’яткою архітектури, і її можна здавати лише в оренду.

"На цьому прикладі очевидним є застосування корупційної схеми привласнення пам’яток. Спочатку вносяться зміни до Закону (в січні пам’ятку виключили з Переліку об’єктів, що не підлягають приватизації) і не очікуючи змін до Постанови Кабміну питання продажу історичної будівлі виноситься на сесію Київради", - пояснила Меліхова.

Вона висловила припущення, що в придбанні цієї садиби дуже зацікавлені впливові особи.

Для довідки. Будинок-садиба Іпсіланті був споруджений в 1798 році у стилі класицизму для коменданта Печерської фортеці П. Л. Вігеля. У 1807 р. в цьому будинку оселився з родиною Костянтин Іпсіланті – правитель Молдови та Валахії, учасник грецького антитурецького визвольного руху.

Будівля є частиною садибного комплексу, який є замкнутим двором, оббудованим по периметру житловими і господарськими приміщеннями. Спочатку дім був дерев’яним, двоповерховим, згодом був добудований третій поверх. Пам’ятник є рідкісним прикладом крупного садибного міського комплексу, характерного для архітектури класицизму.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ