Бізнесмен знищив пам'ятку архітектури, надбудувавши два поверхи



Фото upi.org.ua

Прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом зведення незаконної надбудови двох поверхів на пам’ятці архітектури – прибутковому будинку родини Ханенків по вул. Терещенківській, 13 у Києві.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Справу порушено проти колишніх чиновників Держслужби з питань культурної спадщини й Головного управління охорони культурної спадщини КМДА, які погодили проект ремонту будинку з надбудовою, через що будинок втратив автентичність і фактично перестав бути пам'яткою.

Як повідомляє "Комсомольська правда", зведення додаткових сьомого й восьмого поверхів у будинку на Терещенківській, 13 завдало збитків державі на суму 1,5 мільйона гривень.

"Перед цим збирався будинковий комітет, і всі його члени були проти надбудови. Але ніхто не звертав уваги на наші протести – будівництво почалося. Цим неподобством займався один з мешканців нашого будинку, але прізвища його я не пам'ятаю. Чув, у цієї людини великі зв'язки в міськраді, от там і закривали очі на будівництво, внаслідок чого в нас з'явилися два додаткові поверхи", - розповів житель будинку №13 Володимир Комелєв.

Через надбудову "постраждав" і Шевченко. Тепер він виглядає нижчим. Фото з сайту Мінкульту 

Інші жителі будинку розповіли, що ініціатором надбудови є бізнесмен Вадим, який має квартиру на шостому поверсі. Мовляв, саме він вирішив прибудувати ще кілька поверхів.

Власника надбудови журналісти вдома не застали. Натомість зустріли чимало робітників, які проводять ремонт на нових поверхах.

Тим часом, нині триває слідство. Якщо провину чиновників, що дали дозвіл на роботи, доведуть доведена, їм потрібно буде виплатити штраф - 1,5 мільйона гривень або на них чекатиме тюрма.

Житловий будинок на вул. Терещенківській, 13, має столітню історію, і до останнього часу він був шестиповерховим.     

Історична довідка. Будинок прибутковий по вул. Терещенківській, 13 було зведено у 1913-14 рр. за проектом архітектора П.С.Андрєєва на придбаній Б. Ханенком у О. Терещенко земельній ділянці (на місці триповерхового будинка, що входив до складу садиби Терещенків).

Це був кам’яний житловий будинок у 6 1/2 поверхи, частково з мезонинами, влаштованими при чорних сходах. У всіх квартирах були влаштовані ванні кімнати, паркетні підлоги, проведене електричне освітлення та централізоване опалення. Парадні сходи – 2 з мармуру та 4 з граніту. Художнє оздоблення: фасади оштукатурені, з вставками натурального та штучного каміння і з використанням великої кількості декоративних елементів (ліпні та барельєфні зображення на рівні третього та шостого поверхів). У підвальному поверсі будинку було 9 квартир, на 1 поверсі – 6 квартир та 2 гаража, на 2-6 поверхах по 6 квартир.

За задумом власників, зазначений будинок мав приносити кошти для поповнення колекції та розвитку музею (більша частина приміщень здавалася у найм різниим організаціям та приватним особам). Крім того, в ньому розаташовувалася головна контора музею.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ