Кому належить Андріївський?



Фото bigpicture.ru

За словами голови КМДА Олександра Попова, 99% Андріївського узвозу киянам не належить. Натомість нерухомість і земділянки на узвозі належать депутатам Київради, колишнім прокурорам, рідні екс-президента й французьким рестораторам, пише "Сегодня".

Активно роздавати ділянки на Андріївському почали на початку 2000-х, хоча деякі приміщення пішли ще в 90-х.

Великі скандали почалися при владі молодої команди мера Леоніда Черновецького. Художники й галеристи, які орендують приміщення комунальної власності на узвозі, постійно відбивали атаки.

Квадратні метри могли передаватися відразу двом власникам, які потім починали з'ясовувати відносини в судах. Нерідко ділянки й будинки передавали офшорним компаніям, де відшукати конкретних власників практично неможливо, відзначає видання.

Будинок на Фролівській 9/11 (нині зруйнований) належить Еста Холдингу Ріната Ахметова

Наприклад, галерею "Карась" і Центр сучасного мистецтва "Совіарт" (№ 22-а) намагалися захопити. Тепер галеристи судяться з офшорною компанією "Бредал Холдингз Лімітед", за якою невідомо хто стоїть.

Галерею "Карась" (Андріївський узвіз, 22а)не раз хотіли захопити. Фото kiev.globalinfo.ua

За словами заступника голови КМДА Михайла Кучука, кілька вільних ділянок на спуску були віддані практично за безцінь.

"В основному, це відбувалося при владі команди Черновецького. Ми зараз будемо виносити на сесію рішення про повернення в місто цих ділянок, тільки от цікаво, чи будуть за це голосувати депутати, адже все це відбувалося при них. Наприклад, ділянка за адресою Боричів тік, 33/6, яка була виділена фірмі "Сула". За нею стоїть брат екс-президента Ющенка — Петро Андрійович", — сказав Кучук.

Як відомо, Ющенко хотів звести там п'ятиповерхове приміщення з бутиками й ресторанами, але роботи так і не почалися.  

Також, за словами Кучука, під номерами №14-16 планує будувати 5-8-поверховий готель на 180 номерів з підземним паркінгом НП "Маркон".

Щоправда, проект не затвердили архітектори й відправили на доопрацювання, але земля залишилася у власності фірми. У Київраді кажуть, що нібито за цією фірмою стоїть дуже впливовий, але колишній співробітник прокуратури. А будинок № 34-г відведений приватній особі під будівництво котеджу.

Готель "Воздвиженський" (вул. Воздвиженська, 60) належить бізнесмену Інні Окатовій-Перевезенцевій. Фото photo.i.ua

Однак, найбільш загадкова історія трапилася з Замком Річарда. Він опинився в руках американського громадянина з українським коріннями Юрія Чопівського ще наприкінці 90-х. Власник збирався приватизувати землю під замком, вкласти туди $4 мільйони і відкрити там дорогий готель із бутиками й магазинами. Але пам'ятка історії досі стоїть і руйнується.

Замок Річарда продали Чопівському. Фото feerie.com.ua

Гучна історія була й з будинками №18 а, б, в, де орендують майстерні художники. Згодом будинок передали у власність ТОВ "Авіантбуд", і художники скаржилися, що їх постійно погрожують виселити. Цю компанію пов'язують із депутатом Київради мільйонером Олександром Лойфенфельдом і його колишньою дружиною Розалією Бондарською.

Сам Лойфенфельд запевняє, що він уже вийшов із цього бізнесу, хоча в Київраді кажуть, що це не так.

"Для художників ми зараз реконструюємо майстерні в іншому місці. Ми з ними уклали мирову угоду. Будинок-пам'ятка № 18-а ми будемо реставрувати. Там відкриємо галереї для молодих художників. А от будинки №18 б, у будемо перебудовувати, там з'явиться ресторан, апартаменти. Вони будуть не вищі 5 поверхів, розташовані в глибині й не будуть псувати вид", — запевнив керівник проекту компанії "Авіантбуд" Денис Соболь.

Ресторан за номером 13б належить французькому ресторатору Крістіану Матісу. Фото svetlica.com.ua

Проблема з будинками на Андріївському полягає ще й у тому, що їх перепродують з рук у руки. Так, колись будинок №9 належав компанії "Роксолана", власником якої був екс-заступник мера Ігор Добруцький.

"Ми цей будинок продали років 10-12 тому, уже не пам'ятаю кому. Потім я хотів його викупити, але в ціні ми не зійшлися", — сказав Добруцький.

Також колись ресторан "За двома зайцями" належав синові екс-прем'єра Євгена Марчука.

Ресторан за адресою Андріївський узвіз, 34 належав сину Марчука. Фото vitaliybilyak.livejournal.com

Як відомо, цими вихідними на Андріївському узвозі, де триває реконструкція, заявлена як роботи із відновлення інфраструктури та комунікацій, знесли три історичні будівлі.

Ділянку під новий комплекс віддали одній із фірм, яка входить до групи компаній "СКМ" Ріната Ахметова. Будинок знесли там, де мають збудувати новий склобетонний центр "Андріївський плаза".

Активісти вже збираються у середу о 19.00 принести будівельне сміття під офіс головної компанії Ахметова за адресою Десятинна, 3а.

Крім того, у суботу вони організовують великий мітинг.

Фоторепортаж зі знищеного узвозу дивіться тут.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ