Попов: Андріївський киянам не належить



99% земельних ділянок на Андріївському узвозі належить забудовникам.

Про це заявив голова Київської адміністрації Олександр Попов, повідомляє ICTV.

За словами експертів Архітектурно-містобудівної ради, вони не мають повноважень, щоб контролювати стан історичних пам'яток, бо ці права забрав Мінкульт.

Попов додав, що вимагатиме, щоб забудовники відновили зруйновані будівлі у тому вигляді, в якому вони були, що б узвіз не втратив свого обличчя, повідомляє прес-служба мерії.  

"Ми вимагатимемо від забудовників, які знесли будинки на Андріївському узвозі, і власників існуючих будівель, що знаходяться в аварійному стані, відбудувати їх, зберігши історичний вигляд фасадів. Андріївський узвіз має зберегти своє історичне обличчя", – наголосив чиновник.

Він розповів, що наразі між КМДА і компанією-забудовником, яка є власником зруйнованих будинків на Андріївському узвозі, тривають перемовини.

Попов висловив упевненість, "що міська влада знайде достатньо аргументів, аби забудовник погодився відтворити історичний вигляд фасадів зруйнованих будинків".

Голова КМДА також додав, що має намір особисто зустрітися з кожним із забудовників, власників будівель на Андріївському узвозі для узгодження ініціатив міста щодо збереження історичного вигляду спуску.

Як зазначив заступник голови КМДА Михайло Кучук, проект будівництва комплексу "Андріївський" забудовник не узгоджував із міською владою, оскільки у міста немає повноважень на надання дозволів для проведення будівельних робіт, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мало того, проекту цього об'єкта, що пройшов експертизу, на сьогоднішній день немає", - наголосив він під час засідання Містобудівної ради Києва.

Звернення із дозволу на проведення підготовчих будівельних робіт забудовник надав хоча і відповідно до законодавства, однак він має декларативний характер.

"Тобто, підготовка робіт відбувалась без узгодження документації, без затвердження того проекту, за яким вони мають намір будувати", - додав Кучук.

За словами т.в.о. голови управління з охорони культурної спадщини Якова Дехтяра, знесені під час підготовчих робіт із реалізації проекту будівництва комплексу "Андріївський" три будівлі не є об'єктами культурної спадщини.

На думку начальника Головного управління містобудування і архітектури Києва Сергія Целовальника, події останніх днів навколо проекту будівництва комплексу "Андріївський", співавтором якого, серед інших проектів офісних центрів на Андріївському узвозі він виступав у 2005 році, і який зазнав з того часу суттєвих зміни, мають політичний характер.

"За той період я можу відповісти за кожну мою дію, вони абсолютно професійні. І я не виступаю проти цього проекту ("Андріївського"). Просто у нас, як завжди, площина будівельна, архітектурна, переходить у політичну. І те, що сьогодні відбувається ці кілька днів – суто політичне, це моя оцінка", - сказав він журналістам.

Целовальник додав, що знесення будівель на Андріївському узвозі, на якому наразі триває планова реконструкція, відбувався без інформування про це Головархітектури, яка за нього відповідальності не несе, а всі підготовчі та будівельні роботи забудовник виконує на законних підставах.

На думку Головного архітектора, комплекс "Андріївський" може вписатися в архітектуру спуску і "цілком може бути там збудований".

Як відомо, цими вихідними на Андріївському узвозі, де триває реконструкція, заявлена як роботи із відновлення інфраструктури та комунікацій, знесли три історичні будівлі.

Ділянку під новий комплекс віддали одній із фірм, яка входить до групи компаній "СКМ" Ріната Ахметова. Будинок знесли там, де мають збудувати новий склобетонний центр "Андріївський плаза".

Активісти вже збираються у середу о 19.00 принести будівельне сміття під офіс головної компанії Ахметова за адресою Десятинна, 3а.

Крім того, у суботу вони організовують великий мітинг.

Фоторепортаж зі знищеного узвозу дивіться тут.  

 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ