Скорик не бачить нічого поганого у забудові Андріївського узвозу



Фото з сайту Еста холдингу

Міністерство культури не заперечувало проти знесення будинків на Андріївському узвозі.

Про це заявив заступник голови КМДА Михайло Кучук, пише "Сегодня".

За його словами, Мінкульт знає про проект,  і заперечень не було.

"Отут був землевідвід 2005 року під проект "Андріївський Плаза". Будиночок, що виходить на спуск, не має історичної цінності, тому дозволено вести підготовчі будівельні роботи. Сам узвіз і будинки на ньому не постраждають", - сказав він.

"Знесений будинок побудований в 1970-х роках! Жахливо, до речі, побудований", - додав перший заступник начальника Головного управління культурної спадщини КМДА Яків Дегтяр.

"Це, по суті, новобуд, абияк стилізований під архітектуру Андріївського узвозу, а два будинки на Фролівській – взагалі склади", - додав він.

Однак, як можна пересвідчитися на сайті Головного управління культурної спадщини Київради, будинок за номером 10а внесено до реєстру історичних пам’яток. Споруджений у 1885 року, він є пам'яткою архітектури, містобудування, історії згідно з наказом Мінкультури від 21.10.11 № 912/0/16-11.

 
 

А архітектор Лариса Скорик заявила, що не бачить нічого поганого в тому, що на Андріївському узвозі з'явиться будинок зі скла.

 Лариса Скорик 

"У нас просто дикий страх будинків зі скла, патологічний, я б сказала. Чого боятися, якщо поставлять естетичну, гарну, легку будівлю? Навпаки, стародавня архітектура тільки виграє, якщо поруч з'явиться стилізований, сучасний будинок", - сказала Скорик.

"І взагалі, після того, що зробили з Андріївським узвозом останніми роками, він не може претендувати на історичний зв'язок з минулим. От той же Замок Ричарда у що перетворили! Раніше треба було думати. Ностальгія, звичайно, є, але ніхто ж узвіз не знищує, а навпаки прикрашає", - заявила вона.

Ще кілька днів тому на місці, де працює екскаватор, стояли три будинки. Скорик каже, те, що їх зруйнували, - не страшно. Фото Тhe-village.ru

Як відомо, цими вихідними на Андріївському узвозі, де триває реконструкція, заявлена як роботи із відновлення інфраструктури та комунікацій, знесли три історичні будівлі.

Ділянку під новий комплекс віддали одній із фірм, яка входить до групи компаній "СКМ" Ріната Ахметова. Будинок знесли там, де мають збудувати новий склобетонний центр "Андріївський плаза".

Активісти вже збираються у середу о 19.00 принести будівельне сміття під офіс головної компанії Ахметова за адресою Десятинна, 3а.

Крім того, у суботу вони організовують великий мітинг.

Фоторепортаж зі знищеного узвозу дивіться тут.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ