Купити права у Києві коштує 4-5 тисяч



Фото m2motors.com.ua

У Києві почастішали аварії за участю мажорів. То юнак на БМВ виїхав на зустрічну на мосту Патона і врізався в 6 авто, то помічниця судді на "Мерседесі" вдавила жінку в стіну.

Калічать людей тому, що права купують, пише "Сегодня", журналісти якої легко розжилися відповідним документом без жодних іспитів.

Коштує це 4-5 тисяч гривень. В інтернеті повно оголошень.

"Зроблю права водія категорії А, В, С. Київ", — обіцяв "помічник" на одному з автофорумів.

"Під "зроблю" мається на увазі, що ви вже одержали документи про закінчення автошколи, і я домовлюся, щоб ви успішно склали іспити у вашім МРЕВ. Медичну довідку отримуєте самостійно. Коштувати це вам буде 5 тисяч гривень", — розповів чоловік.

Автор іншого повідомлення — "Вирішую будь-які проблеми з ДАІ" — запросив усього 4 тисячі гривень за гарантовану здачу теоретичного тесту й водіння в МРЕВ.

"Але у вас повинен бути сертифікат про закінчення автошколи. У МРЕВ прийти потрібно буде, але тільки щоб здати тест на комп'ютері. Водіння не потрібно здавати", — сказав Максим.

Купити права можна і через автошколи. На "легенду", що ходити на заняття немає часу, а скласти іспити в МРЕВ потрібно відразу, жінка з автошколи на Троєщині сказала: "Ну ви мені такі питання по телефону задаєте, коли в країні боротьба з корупцією йде. От зараз у нас 30 людей у групі. Якби людям не подобалося або якби я їх кидала, вони б ішли сюди?".

В автошколі поруч зі ст. м. "Шулявська" про оплату прав вирішили поговорити при зустрічі: "У четвер приходьте. Буде викладач. З ним поспілкуєтеся більш докладно".

Так само поговорити віч-на-віч вимагали і в автошколі на Печерську.

"Ми зробимо так, що ви отримаєте права. Не переживайте. Якщо треба бути впевненим і спокійним у МРЕВ, то ми завжди підстраховуємо. Потрібно буде до $300", — сказав директор автошколи.

В іншій автошколі, поруч із Севастопольською площею, гарантовано дістати права можна за $270, відзначає видання.

"Ну в нас навчання зараз коштує 2600 гривень, плюс 150 гривень медсправка, і в МРЕВ, щоб без проблем здати теорію й водіння, потрібно $270", — сказали в автошколі.

Разом з тим, кияни, які недавно отримали права, кажуть,  що хабар в автошколі —ще не гарантія одержання прав.

"Я так зрозумів, що школи просто блефують, беруть гроші, а потім, якщо іспит провалив, говорять, що, на жаль, їхні контакти не спрацювали. А цих контактів може й не бути", — розповів молодий водій Олексій.

У ДАІ ж запевняють, що готові перевіряти кожний факт хабара.

"У нас було звернення, на яке ми відреагували (тоді був затриманий співробітник автошколи й співробітник МРЕВ), інших не було, хоча ДАІ відкрита до діалогу. У нас є гаряча лінія (483-70-64), куди ми просимо повідомляти про всі факти вимагання в МРЕВ і в автошколах", — сказав заступник начальника ДАІ Києва Ігор Опанасенко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ