Юристи: За парковку без паркомата можна не платити


З 1 квітня більшість київських парковок стали безкоштовними, оскільки, згідно з законом, парковкою вважається лише майданчик з паркоматом.

Про це пише "ЮРЛіга" з посиланням на юристів.

"Починаючи з 1 квітня, усі парковки (відведені для паркування майданчики) повинні бути обладнані паркувальними автоматами. При цьому, згідно з абзацом 6 пункту 4 Правил паркування транспортних засобів, паркувальний автомат – це технічне обладнання, призначене для оплати вартості послуг паркування за допомогою спеціальних платіжних карт або готівкою", - пояснив юрист адвокатської компанії "Наталія Субота й партнери" Андрій Нечипоренко.

Правила не передбачають такого поняття як "паркувальник". Іншими словами чоловік, що збирає гроші за парковку, перебуває поза правовим полем дії Правил пракування.

Правила передбачають, що готівка за парковку приймається через паркомати. Інших способів прийняття у водіїв готівки, у тому числі, через касовий або міні-касовий апарат, Правила не передбачають.

Таким чином, додав юрист, водій має право відмовитися від оплати через касовий або міні-касовий апарат на тій підставі, що такий спосіб оплати за паркування не передбачений Правилами паркування.

"Якщо паркувальник не приймає або не хоче приймати ваші пояснення про незаконність стягнення їм плати через кишеню паркувальника або через касовий апарат, можна або поїхати, якщо є така можливість, або вимагати від нього складання акту про відмову від оплати за паркування на підставі пункту 32 Правил", - порадив Нечипоренко.

Він додав, що після складання акту представник оператора зобов'язаний не перешкоджати виїзду вашої машини з парковки.

"З таким актом оператор має можливість звернутися до суду з позовом про примусове стягнення вартості послуг паркування. Імовірність такого звернення до суду на практиці близька нулю, тому що вартість витрачених оператором зусиль на стягнення таких грошей через суд значно перевищує вартість послуг паркування", - додав юрист.

Він також нагадав, що застосування блокаторів або евакуаторів за несплату за паркування є незаконним.

З іншої сторони на ситуацію дивиться провідний юрист-аналітик видання Юрист&Закон Марина Самофал.

За її словами, якщо паркомати чи виїзні термінали на парковці відсутні, то й майданчика для паркування формально немає, отже, платити за паркування на перший погляд не потрібно.

"Однак перевіряти паркувальні майданчики на предмет відповідності умов їх утримання вимогам нормативно-правових актів і вживати відповідних заходів (наприклад, закрити майданчик) можуть тільки певні органі. До прийняття таких заходів майданчик продовжує функціонувати на законних підставах, хоча й з порушеннями", - пояснила Самофал.

"Оскільки послуги реально отримані, виходячи з договірного принципу сумлінності, оплатити їх все-таки потрібно. Інша справа, що реально зробити це при відсутності технічних засобів (паркоматів або інших передбачених Правилами обладнань) неможливо", - сказала юрист.

Отже, на думку Самофал, до подальшого врегулювання питання на нормативному рівні фактично, але не юридично, за парковку при відсутності на ній паркомата або в'їзного/виїзного терміналу, оснащеного обладнанням для оплати паркування можна не платити.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ