Аферисти з ЖЕКів: як обдурюють киян?



Фото www.gzt.ru

Працівники київських ЖЕКів обдурюють столичних мешканців на десятки мільйонів гривень.

Як пише "Сегодня", на ненаданих послугах, псевдоремонтах, хабарах начальники столичних житолоконтор можуть заробити, за найскромнішими підрахунками, понад 50 тисяч гривень на місяць.

Тільки за останній час прокуратура порушила 15 кримінальних справ по ЖЕКах, а міліція затримала кількох хабарників.

За даними видання, найприбутковіша стаття заробітків — накрутка на тарифах на ЖКП.

Як повідомили в прокуратурі, щомісяця від киян надходить близько 300 скарг на необґрунтовані тарифи, які встановлюють ЖЕКи.

"Тариф беруть, по суті, з голови — можуть включати в прибирання прибудинкової території площу під самим будинком, ремонт спортмайданчиків, яких не існує...", — розповів начальник відділу з захисту конституційних прав і свобод громадян прокуратури Києва Сергій Горупа.

У підсумку платіжка може вирости на кілька десятків гривень, а заробітки ЖЕКу, за даними прокуратури, сягнути 300 гривень на місяць з одного будинку. Однак один ЖЕК обслуговує 30-40 будинків і примудряється наживатися на людях роками.

Довідатися, чи наживаються комунальники конкретно на вас, можна, попросивши розшифрування оплати за прибирання прибудинкової території — її зобов'язані надати на першу вимогу, повідомили в прокуратурі.

Мільйони гривень, за даними прокуратури, ЖЕКи заробляють, не перерахувавши тариф за ненадані послуги.

Наприклад, у Голосіївському районі керівництво одного з ЖЕКів у такий спосіб за 2 роки "заробило" 3,6 мільйона гривень, а КП Деснянського району — 20 мільйонів.

Крім того, комунальники прикарманюють гроші, виділені на ремонт будинків.

"З 2011 року в кожному тарифі закладається 5% коштів на поточний ремонт будинку. У рік накопичується до 50 тисяч гривень за будинок. Але в 70% випадків гроші йдуть не туди", — розповів член комісії Київради по ЖКГ Олександр Клюс.

"Потрібний жорсткий контроль із боку влади й відкрита система звітності ЖЕКу перед жителями. Щоб вони змогли подивитися, куди й скільки було витрачено", — розповів директор Інституту міста Олександр Сергієнко.

У мерії говорять, щоб контролювати кожну копійку, мешканцям простіше створювати ОСББ.

"Що стосується ЖЕКів, то це юрособи, які несуть відповідальність, у тому числі й карну", — сказав начальник Головного управління ЖКГ Володимир Стороженко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ