Центр сучасного мистецтва Пінчука зацікавив 4 інвесторів?



Новий центр збудують біля Арки Дружби народів. Фото city-kyiv.com.ua

Столична влада пропонує інвесторам збудувати "Центру сучасного мистецтва" на  вулиці Володимирський узвіз, 2, вартістю $130 мільйонів.

Про це під час презентації проекту на Київському інвестфорумі заявила начальник Головного управління культури КМДА Світлана Зоріна.

Вона наголосила, що музеї розвиваються у всьому світі і що ця справа є дуже прибутковою

"Однак в Україні вони досі залишаються поза колом інтересів інвесторів. Лише київські музеї мають фонди, які на 70 % практично не демонструються. Оскільки нема майданчиків для їх виставляння, то ми ніколи цих картин і інших творів не побачимо", - сказала Зоріна.

Вона наголосила, що саме тому на розгляд інвесторів винесли проект будівництва дворівневого Центру сучасного мистецтва загальною площею 12 тисяч кв. м.

"Планується, що Центр сучасного мистецтва – передпроектні роботи робила німецька фірма – буде загальною площею 12 тисяч кв. м, з яких загальна площа експозиційних 16 залів складе 5 тисяч кв. м, місця загального користування – 2,5 тисячі кв. м, адміністрація й інфраструктура центру – 4,5 тис. кв. м", - сказала Зоріна.

Вона додала, що у складі центру будуть відкриті конференц-зали, площі для розмитнення картин,  ресторан, кафе, магазини сучасної продукції, бібліотека, майстерні, студії, складські приміщення.

"Максимальна кількість одночасного відвідування – 500 осіб, планована кількість відвідувачів за день – близько 5 тисяч", - додала Зоріна.

Вона додала, що земельна ділянка площею 2,1 га на Європейській площі вже виділена і закріплена за Головним управлінням культури.

"Тобто частково питання про землевідведення вирішене. Бюджет великий – 130 мільйонів доларів. Графік реалізації проекту розписаний по роках. На сьогодні є передпроектні роботи. Ми припускаємо, що бюджетного фінансування в цьому проекті не буде, але місто зробить все можливе, щоб допомогти інвестору вкласти гроші в цей проект", - сказала Зоріна.

Вона додала, що на сьогодні вже завершене оформлення 60% проектно-дозвільної документації. Згідно із графіком реалізації проекту, проектні роботи заплановані на 2012-2013 роки, будівництво – на 2013-2015 роки.

"Ми маємо як мінімум чотирьох інвесторів, які хочуть вкласти гроші в цей музей. Після зведення цього центру він стане найбільшим на території України після "Мистецького арсеналу", - підсумувала Зоріна.

Як відомо, Київрада схвалила концепцію організації, створення та будівництва комплексу "Центр сучасного мистецтва" на вул. Володимирський узвіз,2 у Печерському районі ще у жовтні 2009 року. Тоді на той час секретар Київради Олесь Довгий заявив, що Центр збудують до Євро-2012.

За місяць колекціонер та бізнесмен Віктор Пінчук заявив, що готується побудувати новий сучасний арт-центр в центрі Києва і готовий надати "100 відсотків" фінансування для свого нового центру.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ