Керівництво церковних заповідників наживається на унікальних фресках?


Унікальні мозаїки Михайлівського золотоверхого собору, які візантійські майстри створили ще у 12 столітті, 8 віків не покидали столицю. Проте навіть такі святі речі не встояли перед бажанням нечистих на руку держслужбовців заробити сотні тисяч доларів.

Два роки тому шматок національного історичного скарбу – 2 фігури апостолів площею 4,5 квадрата – зрізали зі стін, завантажили у літак та відправили за океан, де вони зробили більше фурору, більше реклами країні, ніж все інше, йдеться в сюжеті програми "Гроші".

Відтоді директор заповідника Софія Київська Неллі Куковальська загорілася ідеєю перенести фігури двох святих з важких бетонних плит на легкий дюралюміній. Тоді вони зможуть об'їхати всі континенти, прославивши Софію та її директора на весь світ.

Під добру справу знайшовся і солідний спонсор – Посольство Сполучених Штатів – країни, з якої тріумфально повернулись безцінні пам'ятки.

Куковальска знайшла і виконавця робіт вартістю 46 тисяч доларів – мозаїчного маестро Марко Санті з Італії, який надав документацію методу переносу безцінних слов'янських реліквії.

Коли вітчизняні фахівці-реставратори побачили, які документи їм надали, вони просто вжахнулися.

"Очищення мозаїк при наявності воску на поверхні будуть проводитись водним розчином... Вибачте, але навіть люди, котрі не мають реставраційної освіти, знають, що віск водою не розчиняється. У того, хто бере гроші під такі документи, має бути якість особливий інтерес. Я думаю, що там відповідні відкати" - розповів про абсурд від італійського майстра реставратор з 35-літнім стажем Юрій Коренюк.

Насторожили також документи з Італії і працівника Міністерства культури Віктора Вечерського.

"Коли ми почали питати, як ви це зробите, нам почали пояснювати, що заклеять це все клеєм ПВА. Потім візьмуть болгарку і нею будуть зрізати цей бетон", - сказав фахівець.

Російські реставратори з Третьяковської галереї, де зберігаються інші мозаїки з Михайлівського Золотоверхого кажуть, що на іншій основі пам'ятки справді легше перевозити.

"З ними можна здійснити кругосвітнє турне. З такою виставкою, заробити великі гроші. Але не треба забувати, що наріжним каменем має бути пам'ятка та її збереження, а не ті дивіденди, які ця пам’ятка приносить", - пояснили російські фахівці.

Українські реставратори переконані, що апостольські фігури – лише початок. У подальших планах керівництва Софії – потоньчити велику мозаїку, що зображує Євхаристію.

"Вони хотіли отримати 46 тисяч доларів за 4,5 метра. Вираховуємо: 4 метри – по 10 тисяч
доларів за метр. А тут ми маємо 43, - уже півмільйона лише за роботи з перенесення", - розповів майстер Юрій Коренюк.

Ексдиректор святині Неля Куковальська свою позицію пояснила тим, що переносити будуть мозаїки, щоб зробити їх легшими і возити по всьому світі, збираючи аншлаги на українську історію.

Куди підуть кошти від таких турне, - невідомо. Але діряві дахи та мокрі стелі у кімнаті екскурсоводів заповідника натякають, що ніяк не на користь церков, відзначають журналісти.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ