Метрополітен: Пожежа на "Осокорках" сталась через ремонт дороги


Коротке замикання на станції "Осокорки" 14 березня спровокували роботи з реконструкції проспекту Бажана в Києві.

Про це на прес-конференції 28 березня заявив заступник начальника, головний ревізор із безпеки руху КП "Київський метрополітен" Валерій Мелещенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Первинною причиною було те, що в районі станції "Осокорки" та інших станцій триває реконструкція проспекту Бажана, яка відбувається варварським методом... З метрополітеном ніхто цю роботу не узгоджує... Там працювала важка техніка, порушила гідроізоляцію метрополітену, а під час сильних паводків і потепління відбулося потрапляння вологи в один із роз'ємів світильника", - заявив Мелещенко.

Він додав, що метрополітен звернувся до "Київавтодору", але поки що його керівництво на звернення "ніяк не відреагувало і продовжує виконувати роботи в зоні дії метрополітену без узгодження з метрополітеном".

Мелещенко зазначив, що "якщо такі випадки надалі відбуватимуться, то ми з себе зніматимемо відповідальність...".

Водночас він повідомив, що на станціях, де були аналогічні світильники, виконано роботи, що унеможливлюють такі випадки: "Я на 100% упевнений, що така ситуація на станціях метрополітену не повториться".

На його думку, метрополітен "був, є і буде досить безпечним видом транспорту".

Як повідомив директор департаменту пожежної безпеки Держінспекції техногенної безпеки Михайло Байтала, остаточних результатів розслідування займання на станції метро "Осокорки" поки що немає.

Він нагадав, що, за попередніми даними, сталося коротке замикання, внаслідок чого на станції "Осокорки" було пошкоджено 608 світильників на стелі.

На думку заступника начальника управління техногенної безпеки Держтехногенбезпеки Олега Огородника, велику небезпеку для руху становлять такі процеси, як просідання тунелів метро. За його словами, просідання тунелів допустиме до 40 міліметрів, а на сьогодні "деякі лінії вже просіли до 250 міліметрів".

За інформацією Огородника, роботи зі зміцнення тунелів виконано лише на 1389 погонних метрах із необхідних понад 5000 погонних метрів. Він також вважає, що зміцнення тунелів необхідно здійснити до Євро-2012.

Як зазначив Мелещенко, тільки для зміцнення тунелів потрібно 106,3 мільйона гривень. За його словами, якби на ці роботи виділялося "регулярне фінансування, то термін їх виконання становив би два роки", але "достатнє фінансування відсутнє". 

Як відомо, 14 березня близько 17.00 на станції метро "Осокорки" сталася пожежа. Внаслідок цього три станції підземки були закриті на вхід. Люди були змішені добиратися додому пішки через міст.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ