Черговий скандал у Києві: землі і майно диппредставництв віддали у приватні руки



На Богатирській будують котеджі. Фото Сегодня

У Києві розгоряється новий майновий скандал. Прокуратура порушила кримінальну справу проти одного з чиновників і подала в суд позови про скасування рішень Київради про передачу приватникам приміщень і землі, які були в користуванні Гендирекції з обслуговування іноземних представництв.

Як пише "Сегодня", ця структура від імені київської мерії займалася розселенням і організацією побуту дипломатів.

Однак, величезні ділянки, елітні квартири з парковками в центрі Києва, санаторії в Криму та Карпатах, передбачені для іноземців, опинилися в приватних руках.

Бюджет столиці при цьому не отримав ні копійки.

Майже 90 га біля затоки "Верблюжої", ділянки на Трухановому острів, санаторії в Ялті, Трускавці, ділянки та будівлі на вулицях Аніщенка, Стрітенській, Обсерваторній, Софіївській, квартири на Гоголівській, Тарасівській, Маяковського, Федорова ... усе це значилося в активах ГДІП.

Нині біля "Верблюжої" затоки на вулиці Богатирській кипить будівництво. Тут збиралися побудувати гольф і яхт-клуб, кінну базу для дипломатів.

"Ні, тут будуються таун-хауси та котеджі по $ 2,2-3,2 тисячі за кв. м, але не для дипломатів. Усі можуть купити. Землю доведеться приватизувати самим, але ми допоможемо", - пообіцяла фіндиректор компанії-забудовника Інна Василівна.

У мерії ж кажуть, що нічого не знають про те, що дипломатську землю розпродують.

"Земля належить ГДІП, а що там будують котеджі, я перший раз чую! Будемо з'ясовувати", - пообіцяв заступник голови КМДА Михайло Кучук.

Приватникам віддали навіть офіс самої ГДІП. У будівлі на Обсерваторній, 6 зараз зробили хостел.

"Ми будівлю орендуємо. Ціна за ліжко 80-120 гривень, але до Євро ціни зростуть у кілька разів і будуть в євро", - розповіла адміністратор.

У жовтні 2009 ГДІП, згідно з рішеннями Київради, продав акції "Атомпрофздоровниці" всього за 3,5 мільйона гривень фірмі "Міськбудінвест". А це санаторії в Ялті та Трускавці. Ініціював продаж депутат від Блоку Черновецького Володимир Дробот.

Нині каже, що нічого про це не знає.

"Я не пам'ятаю, що це було, вибачте", - сказав Дробот.

Не змогли нічого згадати про купівлю і в "Міськбудінвесті". ГДІП також належала будівля на Софіївській, 20/21, навпроти Софії Київської. У 2008 році вона перейшла в руки ТОВ "Курдонер" для будівництв готелю з підземним паркінгом. За даними бази Українського бізнесу, засновник фірми Артур Маргуліс. Незадовго до угоди він на аукціоні купив фотографії мера Черновецького за 75 тисяч гривень.

Були продані кілька квартир і паркомісць, призначені для іноземців на вулицях Федорова, Тарасівській, Маяковського.

У будинку на Тарасівській, 21, де ГДІП належало три великі квартири, нові господарі.

"Який ГДІП? Ми тут більше трьох років живемо, а ГДІП нас обслуговує – двір мете, під'їзд миє", - обурилася господиня.

За словами екс-мера Києва Олександра Омельченко, при якому багато майна було передано ГДІП, це незаконно.

"Їхнє завдання організовувати побут і відпочинок дипломатів", - сказав він.

У МЗС кажуть, що від ГДІП нічого не отримували, а в мерії пообіцяли розібратися з кожним об'єктом.

Великий скандал, пов'язаний з ГДІП, був і в минулому році. Тоді у приватні руки "пішов" особняк по вулиці Мельникова, 51, призначений спочатку для посольства Казахстану. Коли дипломати відмовилися від нього, особняк швидко віддали фірмі, яка повністю знесла будинок. Тепер тут збираються зводити висотку.

Наприкінці 2010 року ГДІП передала ділянку на вул. Стрітенська, 10, в самому центрі під будівництво офісного центру з парковками. Зараз прокуратура Києва опротестувала і оскаржила рішення в суді. Також прокуратура домоглася в суді визнання незаконним рішення щодо передачі ділянок по вулиці Б. Хмельницького, 64 і опротестувала передачу приміщень по вулиці Червоноармійській, 9/2.

 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ